"Odlukom da ne priznaje Kosovo Iran dokazao da je ne strani Srbije i međunarodnog prava": Vladimir Orlić u dvodnevnoj poseti toj državi 1Vladimir Orlić u Teheranu

Predsednik Skupštine Srbije dr Vladimir Orlić boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Islamskoj Republici Iran. Nakon svečanog  dočeka u Parlamentu Irana, Orlić se sastao sa predsednikom Islamske savetodavne skupštine Mohamedom Bagerom Galibafom, koji je ponovio da Iran nedvosmisleno poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da se to neće menjati.

Sagovornici su tokom sastanka, kako stoji u saopštenju, izrazili obostrano zadovoljstvo zbog posete predsednika NS RS, ocenjujući je kao dragocenu za nastavak razgovora o unapređenju tradicionalno prijateljskih odnosa dve države i dva naroda i jačanju svestrane saradnje.

Sa posebnom pažnjom su se osvrnuli na oblasti sa velikim i nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za saradnju, iskazujući spremnost da se na njima posvećeno radi, na temeljima odličnih političkih odnosa. Predsednici parlamenata su, razgovarajući o ključnim sferama u kojima postoji prostor za dalji zajednički rad, istakli saradnju u oblasti trgovine, poljoprivrede i energetike.

Predsednici Galibaf i Orlić saglasili su se u oceni da dva nacionalna parlamenta već održavaju dinamične i redovne kontakte, kao i u opredeljenju da dodatno doprinesu snaženju bilateralnih odnosa i saradnje, posebno na nivou resornih odbora.

Predsednik Galibaf je još jednom potvrdio čvrstu posvećenost Irana nastavku jačanja veza sa Srbijom, ističući da odnosi dve zemlje počivaju na uzajamnom poštovanju i razumevanju, kao i na međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama. Poručio je da Srbija u regionu Zapadnog Balkana predstavlja ključnu zemlju, ujedno važnog partnera u okvirima spoljne politike Irana. Ponovio je da njegova zemlja nedvosmisleno poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da će ovaj stav ostati nepromenjen,.

„Odluka da ne priznajete tzv. „Kosovo“, dokazali ste da ste ne samo na strani Srbije, već i na strani međunarodnog javnog prava, principa UN, kao i na strani – mira“, poručio je Orlić i pozvao kolegu Galibafa u uzvratnu posetu , što je on i prihvatio.

Tokom sastanka Orlić je informisao predsednika Galibafa o izuzetno teškoj situaciji na KiM, teroru sa kojim se suočava srpski narod i namerama Prištine da sve uvuče u rat. Upoznao ga je i sa naporima koje, u cilju očuvanja mira i stabilnosti, preduzima predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poručujući da naša zemlja ostaje posvećena sveobuhvatnom napretku i postizanju istorijskih rezultata u ekonomiji, infrastrukturi i drugim oblastima.

Sastancima predsednika NS RS prisustvovala je i Jasmina Karanac, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom, kao i ambasador Srbije u Teheranu , Dragan Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari