Olenik o Vučiću: Poražen i ponižen hoće da popravi poziciju najavom suđenja Radoičiću 1Foto FoNet Milica Vučković

„Kao i u svakom obraćanju Aleksandra Vučića centralno mesto ima laž, a to je ovde tvrdnja da policajci nisu smeli biti na severu Kosova. Vučić je ovu laž izrekao imajući na umu da njegovi birači nisu pročitali Briselski sporazum. Tu verovatno ne greši,a ova izjava je namenjena isključivo za domaću upotrebu“, kaže za Danas Aleksandar Olenik, poslanik sa liste Vojvođani i advokat, komentarišući najnovije obraćanje predsednika države na Instagramu, a povodom događaja u Banjskoj.

Olenik tvrdi da Vučić u ovom, najnovijem obraćanju pokušava da se svojim biračima predstavi kao žrtva, a ne kao organizator i naredbodavac akcije koja je Srbiju, prvi put u istoriji, dovela na korak do statusa sponzora terorizma.

„Svima je sasvim jasno da ni Vučić, a ni njegova Srpska lista ovde nisu žrtve. Vučić pokušava da se pokaže kao žrtva, ali sada to pokušava da uradi sa naoružanim napadačima u Banjskoj. Nažalost, ti ljudi sa severa Kosova su samo i isključivo Vučićeve žrtve, odnosno oni su žrtve njegove gubitničke i ponižavajuće kosovske politike.. Žrtve su i svi građani Srbije, ali i sama država“, navodi Olenik..

Dodaje da SNS koristeći partijske komunikacije, članstvu servira lažno objašnjenje da su imali neku vrstu dogovora oko destabilizacije severa Kosova. To može biti istina, kako kaže, ali samo u odnosu na Rusiju.

„Aleksandar Vučić, koji sada nije samo poražen već je i ponižen na Kosovu, pokušava da popravi svoju gubitničku politiku najavom i pripremom suđenja Milanu Radoičiću kod nas. Ovaj pokušaj manipulacije je naivniji, ali i štetniji od njegovog pokušaja izazivanja sukoba. Sudskom farsom će se izuzetno loš međunarodni položaj Srbije još pogoršati, dok će Srbi na severu Kosova biti još ugoženiji. Suštinski, svim svojim potezima, pa i najavljenim suđenjem, Vučić prosto pogoršava položaj Srba na severu Kosova“, navodi Olenik.

Podseća da su sud i tužilaštvo vezani Ustavom, koji Kosovo definiše kao drugu srpsku pokrajinu, pored Vojvodine.

„Radoičiču se tako može suditi za sva krivična dela iz našeg zakonika. Pa tako i za krivično delo terorizma (čl. 391. KZ). Međutim, koliko naš Ustav važi na Kosovu, toliko će naše pravosuđe imati sposobnosti da stvarno sudi Radoičiću. U pitanju je ponovna zloupotreba pravosuđa od strane režima Aleksandra Vučića. Konkretno, u razgovoru sa državnim sekretarom SAD Blinkenom, Vučiću je jasno stavljeno do znanja da se svi naoružani napadači moraju procesuirati, što na kraju podrazumeva i njihovo izručenje“, ističe poslanik Olenik.

Na pitanje kolika je verovatnoća da Radojičić bude izručen Kosovu, Olenik, kaže da je verovatnoća izručenja pre izbora minimalna.

„Nakon izbora, ako Vučić ostane na vlasti, sve je moguće. Prosto, kad je Vučiću vlast u pitanju, nema zaštićenih ili nedodirljivih“, zaključuje Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari