Opozicijo, otrezni se, (pre)kasno je za ujedinjenja, jednu listu, Bodirogu... 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Samopouzdanje je verovatno jedina stvar koja ne nedostaje srpskoj opoziciji. Gazda Srbije ih uspešno navlači na još jedne izbore kao „jagnjad na klanje“. Dok obećava da će „pobediti i Topalka i Bodirogu“, opozicioni lideri se takmiče ko će prvi opravdati buduću odluku da se odazovu na zov (nameštenih) izbora.

Prvi kaže da „crvena linija za izlazak treba da bude ako se ispune sve preporuke ODIHR-a“?! Koje preporuke, koje ispunjenje?

Nova šarada od izbora biće u aprilu, a do tada se neće pročešljati ni birački spiskovi, a kamoli osloboditi mediji i omogućiti bar minimum demokratskih uslova.

Drugi tvrdi da će dan izbora biti „referendum sa već poznatim rezultatima“ jer je „opozicija pobedila i na onim, pokradenim, 17. decembra“.

Ne znam samo kako misli da dopre do mrtvih duša što glasaju prijavljeni na telefonske centrale, vodovode, obdaništa… Ili možda planira da vodi kampanju preko Drine, da izbornim turistima objasni za koga na tom referendumu „ili mi ili on“ treba da glasaju?

Treći vas, verujte mi, ne zanima šta kaže. On je verovatno najnaivniji jer trabunja o ujedinjenju opozicije. A taj film gledamo celu deceniju i kraj mu se uvek završava u tri, pet ili bezbroj kolona.

Janko ne može sa Markom, Kurta ne može s Murtom…

Zoran Đinđić je znao da mora da proguta mnogo žaba i svari političke kreature od Dušana Mihajlovića do Nebojše Čovića ne bi li pobedio Slobodana Miloševića.

Opozicijo, otrezni se, (pre)kasno je za ujedinjenja, jednu listu, Bodirogu... 2
Foto: Radenko Topalović

A sad zamislite da neko sadašnjoj opoziciji kaže da, na primer, osim Vuka Jeremića i Borisa Tadića, koje uveliko ne mogu očima da gledaju, moraju da pristanu i na Nemanju Šarovića, čijih bi 0,2 odsto mogli da budu ključni za pobedu.

Videli smo šta je bilo na izborima od Žitišta do Odžaka. Da li stvarno iko misli da će oni koji se drže kandžama čak i za mesne zajednice od Subotice do Vranja dozvoliti da u aprilu padne Beograd?

Ne zanosite se kao kockar koji non-stop gubi, ali uvek misli da je sledeća partija možda baš ta kad će da krene da dobija. Partija je nameštena i to su sad svi videli, pa i cela Evropa.

(Pre)kasno je za ujedinjenja, jednu listu, Bodirogu…

Kečevi iz rukava su uzalud trošeni na izborne šarade, sačuvajte neki za makar polupoštene izbore. Jer ako stalno budete pristajali na nameštene, nikada ni „p“ od poštenih izbora nećete videti.

Opozicija u Rusiji to najbolje zna, a vi ste sada na istom putu. Mislite o tome.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari