"Mogli bi da razmisle o 'Krađa ne sme da stane'": Opozicija za Danas o sugestijama vlasti kako da nazovu izbornu listu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC; FoNet/Vlada/Peđa Vučković; Evropska unija; Printsrkin N1; EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Iako su im izjave su na nivou trogodišnjeg deteta, polarizacija građana i slikanje opozicije kao plaćenika koji deluju za interese nekih stranih sila, sastavni su deo Vučićeve politike. To je sve za unutrašnju upotrebu, ali ova vlast ne razume da sve te poruke stižu i do Brisela, Berlina, Pariza i Beča. Naprednjaci sve više prelaze u svoje radikalsko ruho, i taj proces je nepovratan. Nasilje je krađa i zato bi oni svoju listu mogli da nazovu „Krađa ne sme da stane“.

To kažu sagovornici Danasa odgovarajući na pitanje dana o izjavama premijerke Ane Brnabić i predsednika Srbije Aleksandar Vučića da bi opozicija listu mogla da nazove „Nasiljem protiv Srbije – Šenah, Šider, Mihael Rot“, aludirajući na Stefaan Šenaha, Andreasa Šidera i Mihaela Rota, zvaničnik iz Evrope koji ukazuju na uočene nepravilnosti na proteklim izborima, a za koje kažu da su „mrzitelji Srbije“.

Biljana Stojković, kopredsednica Zajedno, navodi za Danas da su polarizacija građana i slikanje opozicije kao plaćenika koji deluju za interese nekih stranih sila, sastavni deo Vučićeve politike.

– Sve se naravno pojačava pred izbore. On mora da mobiliše svoje birače, a to uvek radi intenzivirajući strahove i mržnju, ne obazirući se na činjenicu da je takvim zlotvorskim manirom potpuno uništio društvo i generisao neverovatne nivoe agresije i nasilja – kaže Stojković.

A Natalija Stojmenović iz Zeleno-levog fronta konstatuje da je nasilje krađa izbora.

– To što stranka koja kad joj odgovara zove Šredera i Blera na svoje skupove, pokušava da umanji ćutanje domaćih institucija na krađu opskurnim optužbama samo pokazuje koliko se plaše onog što su uradili. Zato bih je predložila predsedniku da razmisli da svoju listu nazove „Krađa ne sme da stane“ – navodi ona.

Dok Zoran Lutovac, predsednik DS, ukazuje na to da su njihove izjave na nivou trogodišnjeg deteta.

– Takvim izjavama, na jednoj strani, pokazuju frustraciju i nezadovoljstvo ponavljanjem izbora zbog krađe, a na drugoj strani te izjave usmerene su na homogenizaciju neinformisanih birača kojima nemaju šta drugo da ponude osim radikalske papazjanije lišene bilo kakvog sadržaja. Istovremeno, takve izjave su neodgovorne i štetne po državu i građane Srbije jer nas još više udaljavaju od evropskih integracija – kaže Lutovac.

Da je odnos SNS prema stranim zvaničnicima više nego očigledan, smatra Natan Albahari, član Predsedništva PSG.

Kako objašnjava, kada su u poseti Beogradu dobiju tretman crvenog tepiha i naklon Aleksandra Vučića i Ane Brnabić i hvalospeve o evropskom putu Srbije i značaju investicija, a pošto zvaničnici odu, kreću napadi i najstrašnije optužbe.

– Naravno to je sve isključivo za unutrašnju upotrebu, ali ova vlast ne razume da sve te poruke stižu i do Brisela, Berlina, Pariza i Beča. I kada poruke u kojima se napadaju Šider, Šenah i Rot, siguran sam da će odnos prema Srbiji biti znatno drugačiji. Naprednjaci svakog dana sve više prelaze u svoje prirodno radikalsko ruho, i taj proces je nepovratan – zaključuje Albahari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari