Opoziciona javnost osudila tvit o kontraprotestu u Novom Sadu: Da li se Đukanović šalio? 1Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Vladimir Đukanović, poznati advokat i član SNS, objasnio je šalom svoj poziv na kontraprotest u Novom Sadu još i pre nego što su predstavnici opozicije osudili to kao opasan čin.

Đukanović je naime, ubrzo posle svog tvita koji glasi „pobunite se protiv mafije koja je htela nasilno da upadne u Skupštinu Vojvodine. Stop teroru mafije koja smatra da može kako joj dune da blokira ulice, da upada u institucije, da napada policiju. Vreme je da se toj bandi stane na put“, podelio link sa tekstom na portalu N1 da je pozvao na kontraprotest u isto vreme kada se održava i protest protivnika vlasti.

Iznad linka je napisao „Ovi retardi su ovo ozbiljno shvatili, pa ovo je vrhunski“, i dodao tri znaka smeška.

Poziv na protest „Buna protiv mafije“, za koji Đukanović izgleda ne poziva ozbiljno na kontraprotest, uputilo je više opozicionih organizacija, reagujući na nasilje kojem su bili izloženi demonstranti 21. jula, ispred Skupštine Vojvodine.

Antirežimski aktivisti bunili su se protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, i pritom su grubu silu protiv pojedinih od njih upotrebili i pripadnici privatne frime za obezbeđenje koja je angažovana da štiti vojvođanski parlament.

Protest „Buna protiv mafije“ najavljen je za četvrtak 28. jul u 19 sati, ispred sedišta policije u Novom Sadu.

Na protest su pozvali Ekološki front Novi Sad, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, grupa Dunavac-Šodroš, organizacija Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska studentska akcija Novi Sad – OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA i Udruženje građana Futoška inicijativa.

Predstavnici opozicije osudili su dan kasnije objavu Đukanovića o kontraprotestu.

Biljana Stojković, koopredsednica Zajedno, ocenila je za Danas da pravnu državu nemamo, ali imamo paravojske i partijske batinaše, i napomenula da će Đukanović, ako se ostvari njegov poziv za kontramiting, biće odgovoran za razbijene glave, ili nešto gore.

Janko Veselinović iz Pokreta za preokret smatra da je opasno i što poziv na kontramiting šalje Đukanović koji je i predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i samoupravu i advokat po struci.

Radomir Lazović iz NDB je ocenio da je najava kontramitinga i nasilja na ulicama potpuno prirodna stvar za ljude poput Vladimira Đukanovića, ali su katastrofa za naše društvo.

Dragana Rakić iz DS smatra da je Đukanović pozivanjem Novosađana na kontramiting i huškanjem građana jednih na druge, pokušao da zamaskira strah koji vlast ima od sopstvenih građana.

“Bili smo sa Novosađanima prošlog četvrtka na protestu, bićemo opet i svaki put dok konačno mafija ne bude tamo gde treba – iza rešetaka”, kaže Rakić.

Đukanović se prethodnih dana nije odazvao na Danasov upit da pojasni svoj poziv.

Pravni tim SSP saopštio je da je predao prijavu policiji protiv firme „Intersec Team“ zbog nezakonitog obavljanja delatnosti privatnog obezbeđenja.

Tokom protesta povodom usvajanja GUP, održanog 21. jula u prolazu između zgrade Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine, primećena su lica koja su, zajedno sa policijom, formirala kordon i onemogućavala učesnicima protesta da priđu ulazu.

Kako se ističe u saopštenju SSP, svi oni su bili jednoobrazno obučeni u bele majice i tamne pantalone, a predstavljali su se kao službenici obezbeđenja.

Imajući u vidu činjenicu da na majicama nisu imali nikakvu oznaku, niti logo firme, jasno je da nisu nosili uniforme u skladu sa zakonom. Iz SSP podsećaju da su zbog upotrebe prekomerne sile prilikom savladavanje jedne osobe, već predali jednu krivičnu prijavu.

Lider PSG Pavle Grbović javno je pitao BIA da li su imali transkripte razgovora Milana Matkovića i Gorana Kovačevića Goranca, da li ih je šef BIA za Novi Sad Nikola Vasiljević sakrio i da li skriva izveštaj interne kontrole BIA.

Kako se navodi u saopštenju PSG, pre nekoliko dana je po poternici Interpola u BiH uhapšen Milan Matković, koji se smatra naslednikom Darka Šarića.

„Otključana je njegova prepiska na Skaj aplikaciji i otkriveno je da je njegova desna ruka u Srbiji bio Goran Kovačević Goranac, poznati kriminalac iz Novog Sada, za koga postoje indicije da je povezan sa Vasiljevićem“, navodi lider PSG.

On je pitao i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da li zna ko je Goran Kovačević Goranac, koje obdanište u Novom Sadu gradi firma koja se vodi na njegove članove porodice i koliko puta je obiša to obdanište.

„Gospodine Vučeviću, da li ćete u četvrtak na građane Novog Sada koji protestuju protiv represije poslati saradnike naslednika Darka Šarića da ih ućutkuju“, upitao je Grbović.

Dešavanja ispred zgrade Skupštine Vojvodine uoči sednice na kojoj je usvajan Generalni urbanistički plan 21. jula se trenutno proverava, izjavio je Insajderu Zaštitnik građana Zoran Pašalić. Trenutno je u toku pregled svih dostupnih snimaka, kako se nešto ne bi propustilo, rekao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari