Opozioni poslanici posle napuštanja sednice Odbora: Pitanje je ko je sledeći Ćuruvija 1Parlament.rs

Predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje i poslanik Narodne stranke Siniša Kovačević izjavio je danas da su opozicioni poslanici napustili sednicu Odbora, sa čijeg dnevnog reda je skinuta tačka o stanju u medijima u Srbiji zbog terora većine i da će tražiti sastanak sa predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem.

Opozicioni poslanici koji su napustili sednicu rekli su na konferenciji za novinare da su izašli da pruže podršku Kovačeviću i zato što je situacija na Odboru bila apsurdna, a da će buduće akcije tek dogovoriti.

Kovačević je rekao da je teror većine takav da „većina može da ukine januar i da se jabuke beru u decembru“.

Upitan o sastanku sa Orlićem, Kovačević je rekao da je Orlić predsednik parlamenta i da od njega zavisi način na koji se stvari u Skupštini odvijaju.

On je dodao da je Orlić i visokopozicionirani član Srpske napredne stranke, a da problemi uglavnom dolaze od članova njegove stranke.

Kovačević je ocenio i da su članovi Odbora za kulturu u velikoj većini nekompetentani, a to nije slučaj sa drugim odborima i dodao da u poslaničkim klupama u redovima SNS sede operska primadona i violinista, ali da njih nema u Odboru.

Na pitanje da li će se povući, Kovačević je rekao da je on napisao više nego što su „svi oni pročitali“ i da zbog toga mora da brani sopstveni dignitet i dignitet svih ljudi iz opozicije, ali da bi mogao da se povuče kada bi procenio da je to bolje.

Poslanik Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da su poslanici opozicije napustili Odbor jer neće da učestvuju „u nečemu što se zove Nebojša Bakarec – a to nije zamenik predsednika Odbora, to je karakterna osobina“.

„Kad si novinar u Srbiji normalno je da te živog spale, da popiješ štanglu u Srbiji, da te eksportuju i da se skrivaš da ne bi dobio metak. Dok su moralne nakaze poput Bakareca u Skupštini, neće biti bolje“, poručio je Jovanović i istakao da je samo pitanje „ko je sledeći Slavko Ćuruvija“.

„Bog neka nam je u pomoći“, rekao je Jovanović.

Poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović rekla je da jr Srbija potonula u potpuni mrak i da je skidanje tačke o stanju u medijima potvrda toga, jer na taj način vlast pokušava da zaustavi prodiranje istine u javnost.

„Kakvo je stanje u medijima, takvo je stanje i u Srbiji“, rekla je Manojlović i dodala da je za nju poražavajuće da novinari moraju da beže da bi spasavali gole živote.

Ona je ukazala da je predsednik države tužio dve novinarke zbog serijala „Vladalac“ zbog nanošenja duševne boli, a onda se obratio javnosti i rekao da on nema veze sa tužbom, već da je to uradio njegov advokat.

„Da li iko može da poveruje da advokat Vučića može da uradi nešto bez njegovog znanja“, pitala je Manojlović, te poručila da je neophodno da u ovom trenutku svi novinari pokažu solidarnost.

Poslanica Ujedinjenih Danijela Grujić ocenila je da je situacija na sednici bila nesnosna i da su poslanici opozicije bili izloženi uvredama, ali i strahu i panici vlasti.

„Vladajuća stranka gasi mikrofon oko svih životno važnih tema oko kojih treba da se razgovara. Novinari su izloženi pritiscima, pretnjama, etiketiranju, medijska scena je na aparatima za održavanje života“, rekla je Grujić i poručila da je Srbija doživela krah demokratije.

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković rekla je da se iz izveštaja sindikata moglo videti da je radno-pravni status novinara tragičan, da novinari rade kao nadničari i u prekarijatu, da nemaju prava na slobodnu nedelju, niti pravo na plaćen prekovremeni rad i da su pod pritiskom i ucenjeni.

Ona je navela da izveštaj o kršenju Kodeksa novinara Srbije pokazuje da je Kodeks prekršen 3.000 puta za četiri meseca i da su prednjačili listovi Alo i Informer.

„Ova sednica je prekinuta od strane režima koji želi da spreči svaku slobodnu misao. Sala pored nas pokazala je koliko su režimu bitni mediji i koliko ih koriste za svoj opstanak“, poručila je Kerković i dodala da je novinar portala SrbinInfo Dejan Petar Zlatanović već 34 dana u zatvoru, da televizije puštaju spotove kojima se crta meta na čelo neistomišljenicima.

Poslanica Zavetnika Dragana Miljanić rekla je da su na Odboru doživeli apsurdnu situaciju – da Odbor koji se bavi informisanjem ne može da govori o novinarstvu, dodavši da će se boriti da se teroru većine stane na put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari