Orban kod Vučića: Ako EU ne primi Srbiju - raspašće se 1Screenshoot/Instagram@buducnostsrbijeav

„Dugujemo veliku zahvalnost premijeru Viktoru Orbanu i prijateljima iz Mađarske na tome što su bili spremni da prihvate kritike i napade iz EU i iskreno se zalažu za napredak Srbije na evropskom putu“ rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon današnjeg sastanka sa Orbanom u Beogradu.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji i da se saradnja sa tom zemljom ubrzano razvija i na političkom i na ekonomskom planu.

Orban je poručio da Mađarska nedvosmisleno podržava Srbiju u procesu pridruženja EU zato što je Srbija ključ stabilnosti Zapadnog Balkana i dok ona ne bude integrisana, ni ostatak regiona neće moći da očekuje ulazak u EU.

„Bez snage Srbije, Zapadni Balkan, ali ni Mađarska neće biti sigurni, zato možete da računate na nas. To je princip „jednom meni, jednom tebi“. Sada je na agendi evropsko članstvo Srbije i tu smo spremni da damo svaku pomoć, a ako mi budemo imali poteškoće, moći ćemo da računamo na Srbiju“, naveo je Orban.

On je istakao i da je članstvo Srbije u interesu cele EU jer „ako se Unija ne proširi i ne prihvati nove članice, raspašće se“.

„Proširenje nije moguće bez Srbije i to bi trebalo da bude najvažniji projekat EU“, poručio je Orban.

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban stigao je danas u radnu posetu Beogradu i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Orban je u Beograd došao u pratnji  šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta a na aerodromu Nikola Tesla dočekali su ih ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Mađarske Atila Pinter.

Na Instagram nalogu predsednika Srbije @buducnostsrbijeav objavljene su fotografije sa Vučića i Orbana iz Predsedništva Srbije, a uz to je napisana poruka:

„Imao sam čast da danas pokažem @orbanviktor kako Beograd fantastično napreduje i kako se gradi, kao i prijateljstvo naše dve zemlje“.

Vučić i Orban posle tet-a-tet razgovora učestvovali su u plenarnoj sednici delegacija Srbije i Mađarske, a na kraju posete obratili su se javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije.

Mađarski premijer dolazi u posetu Srbiji nedugo nakon što je predstavio svoj predlog reforme EU u sedam tačaka, od kojih je u jednoj navedeno i to da bi Srbija trebalo odmah da bude primljena u članstvo EU.

U domaćoj javnosti već se govorilo o tome da ovakve „preporuke“ Srbiji, upućene od strane Mađarske koja se sve više udaljava od politike Unije, nisu dobar glas za Srbiju.

Orbanov predlog reforme EU doživeo je brojne kritike i od šefova evropskih država, a nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da mađarska vizija budućnosti EU predstavlja ozbiljan problem jer se značajno razlikuje od vizije ostalih članica. 

Orban: Da su mogli, u Briselu bi me davno zadavili

Upitan da prokomentariše napada ne Mađarsku i njega zbog zalaganje da se Srbija primi u EU, Orban je prokomentarisao da je pod udarom Brisela bio i kada je zbog migranata podigao zid na granici.

„Da su mogli da me zadave u Briselu davno bi me zadavili. Još kada sam u Briselu govorio da mora da se zaustavi migracija, i sada evo i ostali su počeli da dižu ograde zbog migranata“, kazao je on.

Sada su i u Mađarskoj vera u EU i budućnost u EU na veoma niskom noivu, kazao je Orban i dodao: „Ne možemo mi da razmišljamo šta se dešava u Briselu jer Zapad je došao na veliko blagostanje, a mi ovde imamo neizvesnost kuda mi idemo, a put može da vodi i na gore i na dole. Sada to u Briselu nazivaju elegantno ‘prezasićenost proširenjem’, ali ako se nešto ne preduzme nešto po tom pitanju, EU će postati nestabilna“, smatra Orban.

Vučić uručio Sijartu Orden srpske zastave prvog stepena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Beogradu ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peteru Sijartu uručio Orden srpske zastave prvog stepena.

Sijarto je odlikovan za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske.

„Mi verujemo da Evropska unija ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije, a znamo da u geopolitici nema vakuma. Ako mi u EU propustimo integraciju Zapadnog Balkana, neko drugi će stupiti i pošto smo izgubili Ujedinjeno Kraljevstvo ne želimo da izgubimo i Zapadni Balkan“, izjavio je Sijarto novinarima u Predsedništvu Srbije.

On je dodao da to odlikovanje pripada i ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović za „izvanrednu borbu za članstvo u EU“, kao i svim članovima mađarske vlade.

„Ovo odlikovanje mi daje novi elan da se još snažnije borim za vaše pridruženje EU. Hvala na ukazanoj časti“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari