Osmani: Prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo se 1999. godine 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Vjosa Osmani u svom godišnjem obraćanju poslanicima Skupštine Kosova rekla je da se pretnja Srbije Kosovu manifestuje i kroz „hegemonističku ideju“ raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo 1999. godine, prenosi Kosovo onlajn izveštaj Kohe.

Prema njenim rečima, situacija na severu i dalje predstavlja izazov, a kako je dodala, „kriminalne bande u Severnoj Mitrovici koje finansira država Srbija suočiće se sa pravdom“.

„Sever Kosova i dalje predstavlja izazov zbog teritorijalnih pretenzija koje Srbija ima prema Kosovu, a koje iskazuje kroz finansiranje i podršku kriminalnih struktura. Bande ne vole sprovođenje zakona u zemlji. Oni će se suočiti sa pravdom zbog zastrašivanja građana. Svi smo svedoci stalne pretnje Srbije Kosovu. Ova pretnja se manifestovala kroz hegemonističku ideju raspoređivanja vojnih trupa na Kosovu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro zna da se prisustvo srpske vojske na Kosovu završilo 1999. godine“, rekla je ona.

Ona je zahvalila kosovskoj policiji na zaštiti interesa Kosova i dodala da je Kosovo „jedno i celo“ i domovina svih. Kako je navela, Srbija treba jasno da shvati „da je Kosovo država i da će to uvek ostati“ i da dijalog treba da se fokusira na međusobno priznavanje.

„Nezavisnost naše države građena je krvlju i temelji države su jači nego što neki misle. KBS nas čini ponosnim svaki dan. Naša strateška orijentacija ne može biti jasnija. Naš cilj je NATO. Naša spoljna politika služi interesima naše zemlje u celini“, rekla je ona.

Osmani je navela i da je Kosovo dokazalo da je „miroljubiva zemlja potencijala i zemlja partner“. Kosovo je, prema njenim rečima, najbolji primer šta može da postigne narod ujedinjen oko ideala i slobode.

Poslaničke grupe Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova bojkotovale su obraćanje Osmani u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari