Otvoreni Balkan se širi uprkos ruskim opstrukcijama 1Foto: Instagram / @buducnostsrbijeav

Samit „Otvorenog Balkana“ otvoren je juče na Ohridu, uz ponovo iskazanu snažnu podršku SAD i EU, uprkos tome što su diplomatske strele ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, barem na kratko, pretile da dovedu u sumnju podršku međunarodne zajednice ovoj incijativi pa i da ugroze održavanje samita.

Lideri zemalja regiona – predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, kao i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski – koji predvode zemlje učesnice incijative, ali i predstavnici zemalja posmatrača – premijer Crne Gore Dritan Abazović i Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, sastali su se sinoć na neformalnoj večeri koju je upriličio kao domaćin Kovačevski u vili „Biljana“ na Ohridu.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski poželeo je dobrodšlicu gostima uz poruku da ‘Otvoreni Balkan’ prošlost ostavlja iza sebe, i da umesto zidova, ova incijativa gradi mostove i otvara nove perspektive.

„Još jednom poručujemo da je poziv za pridruživanje inicijativi ‘Otvoreni Balkan’ otvoren za sve zemlje u regionu. Crna Gora i Bosna i Hercegovina su večeras sa nama i nadam se da će se ova inicijativa dalje širiti“, rekao je Kovačevski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da OB donosi dobrobit svim zemljama u regionu, a da to „nije zamena ni za šta, pa ni za Evropsku uniju“, što su česte kritike koje se mogu čuti od strane onih koji se inicijativi protive,  već posebna inicijativa balkanskih naroda.

Posle neformalnih razgovora, ali i zvanično poslatih poruka saradnje, danas se očekuje nastavak radnog dela samita.

Nedvosmislenu podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije inicijativi Otvoreni Balkan obraćenjem na samitu će iskazati specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i komesar za proširenje EU Oliver Varhelji.

Eskobar i Varhelji tine će pokušati da razveju sumnje koje je neobičajenim porukama pokušao da pokrene ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ističući da „Brisel pokušava da napravi zatvoreni Balkan“, a da se Rusija zalaže za ideju Otvorenog Balkana.

Po prvi put je Rusija iskazala stav i interesovanje za Otvoreni Balkan u ovoj izjavi Lavrova, datoj na konferenciji za medije povodom otkazivanja njegove posete Srbiji, govoreći o temama razgovora do koga nije došlo.

Lavrov je rekao da NATO i Evropska unija „hoće da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom Zatvoreni Balkan“, nakon što je njegovom avionu zabranjen prelet preko Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske.

Da nije otkazana poseta Lavrova Srbiji, do čega je došlo zbog zabrane leta od strane Severne Makedonije, Crne Gore i Bugaraske, možda bi bio otkazan samit Otvorenog Balkana, rekao je makedonski šef diplomatije Bujar Osmani.

„Iako je Srbija, razume se, nezavisna država koja sama odlučuje o svojim spoljnopolitičkim prioritetima, ali u okviru nekih regionalnih inicijativa u kojima učestvujemo, kao što je ‘Otvoreni Balkan’, važno nam je da smo, sa svim sa kojima sarađujemo, na istoj liniji vrednosnih sistema. Dovedeno je bilo u pitanje čak i održavanje sastanka ‘Otvorenog Balkana’ u Ohridu, da se ova poseta desila“, rekao je Osmani za TV Sitel.

Nakon, barem delimičnog, smirivanja tenzija između regiona i Rusije, samit je otvoren juče na Ohridu. Otvoreni Balkan je incijativa za ekonomsko povezivanje regiona, čije su članice za sada tri zemlje – Srbija, Severna Makedonija i Albanija, ali se sve zemlje zalažu za proširenje i uključivanje Crne Gore i Bosne i Hercegovine, čiji su predstavnici juče na Ohridu po prvi put učestvovali u svojstvu posmatrača.

Pozitivni signali iz Crne Gore, koja je do sada odbijala ideju učešća u samitu prvenstveno uz obrazloženje da bi to bio „korak unazad“ u odnosu na put te zemlje ka članstvu u EU, stigli su kada je premijer Crne Gore Dritan Abazović potvrdio učešće na samitu.

Ipak, iz Crne Gore i dalje stižu oprečne poruke uglavnom od koalicionih partnera Abazovića iz Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koji se od početka protive ovoj incijativi smatrajući da je ona zamena, odnosno „utešna nagrada“ za zemlje regiona umesto punopravnog članstva u EU.

Sam Abazović je, govoreći o svom odlasku na Ohrid, rekao da mu za eventualnu podršku inicijativi nije potrebna skupštinska većina.

„To je posao Vlade koja vodi spoljnu politiku zemlje“, rekao je Abazović 30. maja u Budvi.

Abazović je na Ohrid došao na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je sa Abazovićem o ovome govorio prilikom susreta na ekonomskom forumu u Davosu, što je propraćeno zajedničkom fotografijom i nakon toga spekulacijama da je sa Crnom Gorom već sve dogovoreno što se tiče priključivanja incijativi.

Ipak, predsednik Vučić je uoči odlaska na samit za domaće medije rekao da nikoga neće moliti da se priključi.

„Sit sam moljakanja i da moramo da govorimo nekima drugima da treba da se pridruže. Mi imamo Otvoreni Balkan između Severne Makedonije, Albanije i Srbije, ko hoće – hoće, ko neće, da molim ne pada mi na pamet“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara na Ohridu, Vučić je ponovio ovaj stav, ali govoreći konkretnije o Kosovu.

„Što se tiče želje bilo koga drugog da uđe u Otvoreni Balkan, svako je dobrodošao. Vi to nazivate Republikom Kosovo, mi drugačije. Ako hoćeš da rešavamo probleme u interesu građana, da li ćemo da imamo dovoljno brašna, nafte i svega drugog, to je onda pitanje za Otvoreni Balkan“, rekao je Vučić novinaru koji je pitao da li je Otvoreni Balkan otvoren bez „Republike Kosovo“.

Jedini koji su za sada odbili i ideju prisustva u svojstvu posmatrača su predstavnici Kosova. Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvan je da učestvuje na samitu u Ohridu ali je on odbio poziv makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog.

Kovačevski je juče, uoči početka samita naveo na društvenim mrežama da „sa svakim novim sastankom članova i prijatelja Otvorenog Balkana obezbeđujemo jaču saradnju, lakšu komunikaciju, i bolje uslove za ekonomski razvoj“.

„Veliko mi je zadovoljstvo što su Crna Gora i Bosna i Hercegovina naši gosti na ovom samitu i vjerujem da će u budućnosti postati dio ove uspješne inicijative“, naveo je premijer Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari