Pajtić: To odugovlačenje baca senku na ceo proces 1Foto: FoNet/Marija Đoković

U 21. veku, sa tako malom izlaznošću i samo dve opcije koje su mogle biti zaokružene, nezvanični rezultati mogu biti poznati pre ponoći. A svako saopštavanje konačnog rezultata referenduma koje se ne bi dogodilo sutra, uveliko baca senku na ceo proces glasanja.

To kaže za Danas Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu komentarišući izjavu predsednika Republičke izborne komisije da je krajni rok za objavljivanje konačnih rezultata referenduma petak u 20 sati.

Pajtić kaže da “manevarski prostor“ od šest dana u ovako jednostavnom procesu (nema više nivoa izbora, nema desetina lista i predsedničkih izbora, već samo – da ili ne) može se objasniti samo namerom da se rezultatima manipuliše.

“Ne postoji drugo racionalno obrazloženje u eri interneta”, ističe sagovornik Danasa.

I Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd smatra da nema nikakvog razloga da ovaj proces tako dugo traje, ni u referendumskom izjašnjavanju, ni u izborima.

“Ako se uporedimo sa Hrvatskom, recimo, zaista je nejasno kako je moguće da kod njih rezultati budu isto veče, a u Srbiji se danima čeka na rezultate“, kaže Lazović i dodaje da je inače referendum jako loše organizovan.

Ističe da praktično nije postojala mogućnost kontrole i da zato opozicija mora ozbiljno da se spremi za 3. april, kada su predviđeni izbori.

“Pokret Ne davimo Beograd je počeo na vreme i imamo preko hiljadu prijavljenih kontrolora. Bićemo spremni da pokrijemo svako izborno mesto u Beogradu u kome postoji šansa i da se smeni ova vlast”, zaključuje Lazović.

Advokat i potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić pita se zbog čega je potrebno šest dana se prebroje glasovi.

“Mi smo na biračkom mestu to sve završili za 45 minuta i zato ne razumem zašto je potrebno toliko vremena. Možda zato što je ceo Beograd glasao za NE, sem Barajeva. Čuo sam da su isto uradili i Čačak i Užice“, navodi Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari