Pećanin: Dodik je buzdovan u Putinovim rukama 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Najava „Deklaracije o opstanku nacije“ od strane zvaničnika iz Beograda i Banjaluke predstavlja najavu obnavljanja velikodržavnog projekta radi kojeg je Srbija i započela posljednje ratove, u kojima je osuđena čak i za genocid – upozorio je u izjavi za Danas Senad Pećanin, politički analitičar iz Sarajeva.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika o tome da RS i Srbija treba da se ujedine u ovom veku, Pećanin je poručio da je postalo izlišno tražiti neki skriveni smisao u postupcima i izjavama predsednika Republike Srpske. Prema njegovom mišljenju, radi se o tome da je Dodik već odavno postao buzdovan u rukama Vladimira Putina, kojim se uspešno već godinama i BiH i region drže u stanju permanentnog predvečerja rata; s druge strane, na isti način ga sada koristi i Aleksandar Vučić i to kao sredstvo za povećanje vlastite političke važnosti u cenkanju sa Zapadom.

– On je jedini, uz Putina, koji može kalibrirati Dodikovu destrukciju Bosne i Hercegovine i regionalne stabilnosti. Elem, Dodik više nije interesantan, jednako kao i svojevremeno Radovan Karadžić u odnosu na Slobodana Miloševića. Naime, više nema sumnje da Aleksandar Vučić postaje temeljni izazov miru i stabilnosti ne samo Bosne i Hercegovine, već i Kosova, Crne Gore i Makedonije – istakao je Pećanin. 

Prema njegovim rečima, Vučić misli da je dovoljno lukav, a Rusija dovoljno snažna, te da se približava čas u kojem će biti moguće anektirati Republiku Srpsku, Crnu Goru i deo Kosova. Zbog toga Pećanin poručuje da jedino pravo pitanje nije da li je moguće takav projekat realizovati bez rata, već kako će na tu užasnu pretnju odgovoriti region i Angela Merkel.

Politički analitičar Dragomir Anđelković pak smatra da je pravo srpskog etničkog prostora da bude objedinjen u okvirima jedne države neprikosnoveno. Takav stav obrazlaže time što je, prema njegovim rečima, srpski narod na osnovu pobede u Prvom svetskom ratu stvorio Jugoslaviju a tokom antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu čiji je bio nosilac, omogućio je da Jugoslavija produži postojanje.

– Pravo srpskog etničkog prostora bilo je čak potvrđeno i u antisrpskom, ustavnom uređenju titoističke Jugoslavije. No, velike sile se često ponašaju nasilnički i u ime svojih interesa gaze prava malih naroda. Tako su srpske zemlje agresivnim delovanjem vodećih zapadnih centara moći raskomadane krajem 20. veka. Štaviše, Srbi su sa mnogih prostora na kojima su živeli vekovima zbrisani – kazao je Anđelković.

Po njegovom mišljenju, Srbi nemaju razloga da se sa tim rezultatima agresije i nepravde pomiri, te da nije racionalno da biološki istrošeni srljaju u nove velike sukobe. Međutim, istakao je Anđelković, srpski narod ima pravo da nepokolebljivo zna šta je njegovo i da čeka priliku da po što manjoj ceni povrati ono što je naciji oteto.

– Naravno, u granicama onoga što je moguće, a svakako to jeste ujedinjenje Republike Srpske i Srbije, očuvanje makar dela Kosova i konačno, kada zbog svojih kriminalnih aktivnostima i od strane NATO zaštitnika bude odbačen režim Mila Đukanovića, iznalaženje modaliteta za povezivanje sa Crnom Gorom, u kojoj, bez obzira na jake pokušaje identitetskog genocida, preovlađujuća srpska svest – naglasio je Anđelković.

On ocenjuje da ja najavljena zajednička deklaracija RS i Srbije o „opstanku nacije“ pun pogodak, ukoliko će doprineti racionalnom, usaglašenom delovanju Beograda i Banjaluke po pitanju sprečavanja „identitetskog genocida“. Ipak, ako pak ostane tek retorička formula u cilju sticanja par poena kod glasača, Anđelković upozorava da se u tom slučaju radi o sramnom činu, jer sa velikim nacionalnim ranama niko nema pravo da se dnevnopolitički poigrava.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika „da Srbi treba da odbace reč entitet i da RS nazivaju državom“, Anđelković je kazao da se muslimansko-hrvatski deo BiH zove Federacija Bosna i Hercegovina i da je jasno da je BiH u celini manje od toga.

– Izvorno dejtonsko uređenje jasno ukazuje da se radi o kompleksnoj zajednici u kojoj dominiraju konfederalni elementi. Nasilničkim nametanjem rešenja od strane OHR, tzv. dejtonski poredak je narušen, ali je BiH i dalje kombinacija federacije i konfederacije. Iz toga je nedvosmisleno jasno da je RS država unutar šire zajednice – podvukao je Anđelković.

Govorivši o izjavi Bakira Izetbegovića, u kojoj on ocenjuje da bi već i sam pokušaj odvajanja RS od BiH izazvao sukob nesagledivih posledica, Anđelković je poručio da Izetbegović nastavlja ekstremističku politiku svog oca koja je BiH gurnula u rat. On smatra da je bosanski član Predsedništva BiH političar koji je po svojoj snazi samo senka Alije Izetbegovića i da su se međunarodne okolnosti bitno promenile „na štetu zagovornika sarajevskog hegemonizma“.

– Izazivanje novog rata od strane dela elite BH muslimana svakako im ništa dobro ne bi donelo – završio je Anđelković.