Personalni asistenti primili tek juče platu iako je gradonačelnica Niša tvrdila da su već isplaćeni 1Foto: V.Torović

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski tvrdila je početkom sedmice da čelnica SSP Jelena Milošević „laže da personalni asistenti koji pomažu invalidima nisu primili zaradu za decembar“, ali njima je plata uplaćena tek juče.

Sotirovski je na konferenciji za novinare najavila da će Grad da tuži predsednicu niškog SSP jer je objavila tvit „u kome je navela da personalni asistenti nisu primili naknadu koji je naneo štetu ugledu Grada Niša jer je to laž“.

Ipak, kako je sad navela Milošević, tokom jučerašnjeg dana na račune pedesetak personalnih asistenata u Nišu, koji se brinu o osobama s invaliditetom, legla je naknada od 31.000 dinara, koliko mesečno primaju.

– Inače, ja sam 21. januara napisala tvit, tri dana kasnije gradonačelnica sikće na konferenciji za novinare, preti mi tužbom, ali tek juče su dobili pare“, rekla je Milošević.

Ona je poručila Sotirovskoj da se „sad vidi ko laže“.

Personalni asistenti primili tek juče platu iako je gradonačelnica Niša tvrdila da su već isplaćeni 2
Datum isplate, Foto: privatna arhiva

„Neka me tuži dva puta, važno je da su ljudi dobili zaradu. Evo kako može, sad se vidi ko laže“, napomenula  je predsednica SSP-a.

Personalni asistetni, inače, primaju naknadu sredinom meseca, ali im je u januaru rečeno da „nema para i da ne očekuju uplatu tokom prvog meseca u godini“.

Jedan od personalnih asistenata nam je ispričao da su i prošle godine bili u sličnoj situaciji, pa su tek u martu primili po 21.000 dinara.

„Dobro što smo alarmirali javnost pa smo dobili pare u januaru. Na sledeću naknadu ćemo da sačekamo jer je tek pre nekoliko dana objavljen konkurs za ovu godinu. Onda sledi odlučivanje, pa žalbe onih koji nisu prošli. Uvek je tako, kasni se, a osobama s invaliditetom je bio rok do 24.decembra da podnesu zahtev“, rekao je on.

On je podsetio da personalni asistenti rade jako human posao i da Grad Niš mora bolje da se ophodi prema njima.

„Staram se o osobi koji ima 100 odsto oštećenje. Potpuno zavisi od moje pomoći. Šta bi bilo da ja kažem da neću da mu pomažem jer nisam primio naknadu“, zapitao je ovaj personalni asistent, čiji je identitet poznat našoj redakciji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari