Petković i Bisljimi danas u Briselu o sprovođenju sporazuma iz Ohrida 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastaće se danas u Briselu, gde bi trebalo da razgovaraju o sprovođenju sporazuma iz Ohrida.

Petković i Bisljimi sastaće se u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, a sastanak bi trebalo da počne u 11 časova.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano izjavio je uoči susreta šefova pregovaračkih timova da EU očekuje od obe strane da doprinesu i stvore potrebnu atmosferu za konstruktivno angažovanje i pomirenje.

Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine je važan, ocenio je Stano, jer će biti njihov prvi zvaničan susret posle sklapanja Ohridskog sporazuma, a oni će raditi na potezima za primenu dogovora iz tog sporazuma i njegovog aneksa.

Kosovo i Srbija, prema rečima visokog predstavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela, postigli su u februaru u Briselu sporazum o normalizaciji odnosa, a potom u martu u Ohridu sporazum o implementaciji tog dogovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je izjavio da je taj sporazum postao novi pregovarački okvir, ali da ga on nije potpisao, kao i da se nije usmeno saglasio sa njim, što ga, prema njegovim rečima, ne čini pravno obavezujućim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari