Petković odgovorio Hovenijeru: Srpska lista brani interese naroda - a ne ambasdora 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Navodi američkog ambasadora u Prištini, Džefa Hovenijera – da je „granica severno od Mitrovice“, uz poziv Srpskoj listi da „igra ulogu kao politička stranka na nezavisnom Kosovu“, naišli su na reakciju direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

„Znamo dobro američki ambasadore gde su granice na KiM, to su granice Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom UN 1244. A Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda koji brani nacionalne interese svog naroda na KiM, a ne stranih ambasada“, poručio mu je večeras Petković.

Ovaj beogradski zvaničnik je prokomentarisao današnje obraćanje američkog ambasadora u Prištini, a nakon što je u ime svoje zemlje uručio donaciju Kosovskoj policiji u vidu opreme, odnosno telesnih kamera za službenike ove institucije, piše KoSSev.

Hovenijer se zapravo osvrnuo na komentare predstavnika Srpske liste nakon njihovog sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom u Vašingtonu.

„Imam da kažem nekoliko stvari. Mislim da su, tokom svog boravka tamo, znali da Amerika smatra Kosovo nezavisnom, demokratskom državom, još od 2008. i da radimo sa Srpskom listom, koja je opoziciona stranka u kosovskoj Vladi, kao i sa ostalim strankama u Vladi Kosova. Mi odbacujemo bilo kakve predloge da je Kosovo bilo šta osim nezavisne države i to uključuje i Sever Kosova“, poručio je Hovenijer.

On je takođe naglasio da se „tačno zna gde je granica“, odnosno da je to -„severno od Mitrovice“.

Kazao je i da su predstavnici Srpske liste u Vašingtonu čuli da treba da učestvuju na sledećim izborima kao partija.

„Očekujemo da Srpska lista igra svoju ulogu kao politička stranka u nezavisnom Kosovu. Siguran sam i da su predstavnici Srpske liste čuli očekivanja da i oni i Srbi na Kosovu učestvuju na izborima kada oni budu raspisani“, rekao je Hovenijer.

I dok Hovenijer iznosi očekivanja SAD, srpska strana ne daje naznaka da će Srbi učestvovati na izborima.

To je poslednji učinio potpredsednik Srpske Liste, Igor Simić, koji je tokom svog prošlonedeljnog boravka u Vašingtonu u intervjuu za VOA kazao da je preduslov deeskalacija, odnosno povlačenje svih specijalnih jedinica sa Severa.

Podcrtao je da su svoje preduslove preneli i sagovornicima u Americi, te da su čak, kako kaže, naišli na razumevanje.

Američke diplomate, sa druge strane, slično Hovenijeru, izlaze sa drugačijim navodima.

Srbija se obavezala da će učestvovati na izborima i skloniti učesnike protesta, u suprotnom pretrpeće posledice, potvrdio je američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, svedočeći pred njegovim sunarodnicima i kolegama u američkom kongresu ranije ovog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari