Petković: U Prištini ne postoji ni promil volje da sprovede obaveze u vezi sa ZSO 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da najnoviji stavovi kosovskog premijera Aljbina Kurtija o Briselskom sporazumu i Zajednici srpskih opština (ZSO) pokazuju da u Prištini ne postoji „ni promil volje“ da se preuzete obaveze ispune.

On je u saopštenju naveo da Briselski sporazum „nije Kurtijeva prćija“ kojom može da raspolaže kako mu volja, te podsetio da je to pravno obavezujući dokument koji je u obavezi da sprovede“.

„Neispunjavanje najvažnijih odredbi Briselskog sporazuma koje se tiču formiranja ZSO moralo bi da, od strane međunarodne zajednice kao garanta spovođenja potpisanog, dovede do odlučnih konsekvenci za Prištinu i Kurtija, umesto što mu se na međunarodnim forumima daje prilika da direktno potkopava dijalog“, rekao je Petković.

Ocenio je da su „poštovanje i sprovođenje dosadašnjih sporazuma jedini garant i osnov za dalju normalizaciju odnosa“, te naveo da se „Beograd do sada pokazao kao kredibilan i pouzdan partner“, za razliku od Prištine.

Kurti je prethodno za grčki Katimerini rekao da ZSO krši „duh i tekst Ustava“, kao i da je to nešto čemu se i kao opozicija protivio.

„Kosovo bi postalo nova Bosna, nefunkcionalna država. Nakon što nas je ustavni sud oslobodio, rekao je da ZSO sa srpskom većinom krši duh i tekst ustava. Na Kosovu nema incidenata između Albanaca i Srba, u Srbiji je druga stvar“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari