Pink i Hepi privesti zakonu i oduzeti im privilegije 1Željko Mitrović Foto: Beta/Branislav Božić

Dok opozcija u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uslova akcenat stavlja na javne servise, postavlja se pitanje da li se ona uopšte bavi televizijama sa nacionalnom frekvencijom, koje, poput Pinka i Hepija, možda čak i više zagađuju javnu scenu i prostor, a koriste javno dobro te bi zbog toga morale da poštuju zakone i pravila.

I dok bi predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, televiziju Pink ukinuo, a zgradu srušio, ostali opozicionari malo drugačije vide način za „upristojavanje Pinka“, koji je poslednji put uzbudio javnost objavljivanjem fotografija raskomadanih ljudskih tela.

Opozicionari tako govore o nacionalizaciji zgarde i korušćenju u humanitarne svrhe, preko insistiranja da Regulatorno telo za elektornske medije radi svoj posao, do lišavanja novčanih, poreskih i medijskih privilegija.

Na pitanje da li se bavi televizijama sa nacionalnom frekvencijom i kako bi upristojio televiziju Pink i ostale, Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, za naš list navodi da se u uređenim zemljama poštuje zakon i šta se dešava sa onima koji ga krše.

On ukazuje da je uspeo da dodela nacionalne frekvencije bude deo zahteva grupacije u kojoj se, u međustranačkom dijaogu, ZZS nalazi.

– Naravno da vlast postaje agresivna kada im bilo ko otvori ovo pitanje. Zamislite Srbiju u kojoj, svako ko to želi, u Kuršumliji i u Boljevcu, u Malom Crniću i u Plandištu može da vidi realnu sliku stvarnosti, umesto ovog političko-medijskog cirkusa. Bila bi to sasvim drugačija zemlja. Danas nijedna privatna televizija ne poštuje elaborat, niti obaveze koje je preuzela dodelom nacionalne frekvencije. Znači krše Zakon. Znamo svi šta se radi u uređenim zemljama sa onima koji krše zakon. Primeni se drugi Zakon. Obično krivični- od strane nadležnih institucija- po zakonu. Sanjam uređenu Srbiju- sa bogatim građanima, nezavisnim institucijama i slobodnim medijima – kaže on.

Tanja Manojlović, potpredsednica DS, kaže da bi odgovorna vlast insistirala da REM radi svoj posao.

– DS insistira na tome da RTS i RTV poštuju Zakon o javnim medijskim servisima i pregovaranje o tome je čak vrlo apsurdno. Javni medijski servis ima dodatnu obavezu da odgovara javnosti za svoj rad i poštovanje Zakona. Ostale televizije koje koriste javno dobro, nacionalnu frekfenciju, podležu ostalim medijskim zakonima i svedoci smo da ih upravo te televizije o kojima me pitate – na dnevnom nivou krše. Zakon je jasan i kaže da se ne smeju kršiti osnovna ljudska prava: poštovanje privatnosti, dostojanstva ličnosti, zaštita prava deteta, sprečavanje govora mržnje….Te televizije godinama ne ispunjavaju ni druge obaveze koje su preuzele dobijanjem nacionalne frekfencije, jer osim kvazi informativnih sadržaja i rijaliti programa takoreći ništa drugo ne emituju – ukazuje Manojlović.

Prema njenim rečima, odgovorna vlast bi insistirala da REM obavlja svoj posao u skladu sa zakonskim mogućnostima.

– I nije tačno da su im ruke vezane nedostatkom kaznenih odredbi. Član 28. Zakona o elektronskim medijima predviđa više mogućih mera, od opomene, upozorenja, do privremene zabrane emitovanja i oduzimanja dozvole za rad – navodi naša sagovornica.

A član Predsedništva PSG Vladimir Pajić konstatuje da su Pink i Hepi do sada nebrojeno puta prekršile pravila i uslove koje moraju da zadovolje kako bi zadržale nacionalnu frekvenciju.

– Verujem da će u državi slobodnog i nezavisnog sudstva i tužilaštva ove televizije biti lišene novčanih, poreskih i medijskih privilegija. Bez tih privilegija a sa sadašnjim dugovanjima, ove televizije bi se ugasile. Time bi Srbija dobila i pravni i kulturni lek – navodi on za Danas.

Dok Ivan Kostić, potpredsednik Dveri smatra da su Dveri politička avangvarda po mnogim pitanjima, tako i po pitanju Pinka.

– Mi smo još pre četiri godine protestvovali ispred zgrade Pinka, zbog njihovih finansijskih malverzacija i medijskog trovanja naroda sa skarednim sadržajima koji se emituju sa te televizije. Po meni je bolje da se zgrada te televizije nacionaluzuje i iskoristi za neku humanitarnu delatnost. Ne treba samo nacionalizovati zgradu Pinka, već mnoge druge objekte i kompanije koje su stečene u pljačkaškim privatizacijama proteklih 30 godina – zaklučuje Kostić.

U Stranci slobode i pravde Dragana Đilasa juče nisu želeli da odgovore na ovo pitanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari