Podaci o radu MUP: U školama 479 krivičnih dela 1Printskrin RTS

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić danas je u Skupštini Srbije objavio podatke o radu Ministarstva unutrašnjih poslova od 1. januara 2023. do 30. juna 2023, rekavši da su u školama podnete prijave zbog 479 krivičnih dela, a da su podneta 134 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Registrovano je 3.867 „ostalih događaja“ koji se tiču bezbednostu učenika, zaposlenih i škoske imovine za koje nisu utvrđene krivične prekršajne odgovornosti, naveo je Gašić.

On je rekao da je ukupno registrovano 33.860 krivičnih dela, što je 3,9 odsto manje nego prošle godine u istom periodu, a krivične prijave podnete su protiv 26.523 učinilaca.

Gašić je naveo da je procesuirano devet organizovanih kriminalnih grupa, a uhapšeno je 90 osoba.

„Dva lica uhapšena su zbgo visokotehnološkog kriminala, dva zbog nelegalnog prelaska granice i krijumčarenja ljudi, dva zbog droga, jedno zbog privrednog kriminla, jedno teško ubistvo u pokušaju i jedno zbog prostitucije“, rekao je Gašić.

On je naveo i da je bilo 348 krivičnih dela protiv polne slobode, od kojih 31 silovanje, a šest silovanja u pokušaju.

Dodao je je da su prijavljena 2.254 krivična dela nasilja u porodici, a da je evidentirano 23 slučaja lišavanja slobode, a bilo ukupno 24 žrtve nasilja, 16 ženskog pola i osam muškog pola.

On je rekao i da su, nakon naložene provere posle masovnih ucnjava početkom maja, do sada pregledane 44 streljane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari