Podrška Novosađana narodu Ukrajine 1Foto: Radovan Balać/ Danas

Dvadesetak Novosađana okupilo se na Trgu slobode kod Miletićevog spomenika u znak podrške narodu Ukrajine i protiv agresije Rusije na tu državu.

Na spomenik Svetozaru Miletiću nalepili su antiratne poruke: #RECINE RATOVIMA, #ŽELIMOMIR, NASILJE RAĐA NASILJE, NIKAKO BRAT NA BRATA. Okupljanje je proteklo mirno i bez incidenata.

„Došao sam da osudim agresiju Rusije na Ukrajinu,  da osudim ideju Velike Rusije, osudim ideju Velike Srbije. Osuda ideje Velike Srbijepodrazumeva i borbu za Vojvodinu“, rekao nam je Miloš, koji je držao improvizovanu kombinovanu zastavu Ukrajine i stilizovanu vojvođansku sa tri zvezdice.

Antifašistkinja i feministkinja Marija Srdić kaže da ima mnogo razloga za protest i osudu agresije Rusije na Ukrajinu.

 

„Najvažniji razlog je to što sam solidarna sa svim ljudima na koje danas padaju bombe. Narod koji je preživeo bombardovanje uvek treba da bude solidaran sa onima koji se nađu u istoj situaciji“, poručuje Marija.

Robert Silberholtz takođe je došao da pruži podršku građanima Ukrajine. Kaže da je čuo izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nije njome zadovoljan.

„On hoće da bude diplomata. Predsednik države mora, kao vojnik, da kaže kratko i jasno – da ili ne. A on kaže protivnik sam angažovanja Rusije u Ukrajini, ali neće  da uvede sankcije Putinu, odnosno Rusiji. Ne može tako“.

Simbolično, na Trgu slobode u toku je izložba fotografija najznačajnijih svetskih fotoreportera na temu migracija. Prikazuje izbeglice i migrante iz celog sveta, koji žele da obezbede sigurniji život svojim porodicama, koji prelaze opasne granice i suočavaju se sa teškoćama u drugoj državi, dok žude za domom. Iz Ukrajine je već pobeglo više stotina hiljada civila, a velike kolone izbeglica kreću se ka susednim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari