"Podrška Zapada Vučiću nailazi na otpor": Da li će obraćanje Đilasa američkom ambasadoru imati efekta i ima li opozicija kapacitet za lobiranje? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda; N1, Printskrin

Javna pisma koje neki od lidera opozicije u Srbiji pišu ambasadorima uticajnih zemalja, u poslednje vreme najviše Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, imaju smisla. Ambasadama je značajno da se upoznaju sa stavovima predstavnika vlasti i opozicije u vezi svih društvenih pitanja. A, ako je u pitanju lider najveće opozicione partije, to je svakako još važnije – saglasni su sagovornici Danasa.

Komentarišući smisao i efekte upućivanja javne poruke Dragana Đilasa američkom ambasadoru Kristoferu Hilu, u kojem se kritički osvrće na ekonomsko društveni kontekst u Srbiji, psiholog Žarko Korać kaže za Danas da, s obzirom da ambasador ne zastupa svoju ličnu, već politiku svoje države, on to pismo prosleđuje svom ministarstvu i vladi koju predstavlja.

Šta vas u Srbiji inspiriše, Amerikanci…?

Naime, predsednik Stranke slobode i pravde upitao je američkog ambasadora putem društvene mreže Tvuter, šta „inspiriše“ američke kompanije da investiraju u Srbiju.

Reagujući na objavu ambasadora na Tviteru da će američke kompanije ove godine više investirati u Srbiju jer u njoj vide „inspiraciju“, Đilas je naveo da „svako podržava“ dolazak američkih investitora ali i upitao „šta ih tačno inspiriše“ da ulažu u Srbiju.

„Nivo ljudskih prava i sloboda, spoljna politika Srbije, medijske slobode, nezavisno pravosuđe, borba protiv korupcije, radnička prava ili nešto drugo“, upitao je Đilas u objavi na Tviteru.

Đilasovo pismo više usmereno domaćoj javnosti 

– Ovakva obraćanja su u ovom slučaju kritika nekog aspetka politike te zemlje u Srbiji. Ali, ta pisma budući da su javna, usmerena su i našem javnom mnjenju. Možda čak više njemu. Ona pokazuju da do skora skoro potpuna podrška Zapada Aleksandru Vučiću nailazi na otpor opozicionih birača u Srbiji – smatra Žarko Korać.

Imajući u vidu da Vučić naglo gubi podršku mnogih zemalja Zapada, dodaje on, pre svega Nemačke, ona ojačavaju one snage u tim zemljama koje traže drugačiju politiku prema Vučiću.

– Greše oni koji to potcenjuju. Suočen sa kritikama zbog nerešavanja kosovskog problema i neuvodjenja sankcija Rusiji zbog ukrajinskog rata, Vučić ubrzano gubi saveznike na Zapadu – kaže Žarko Korać.

Vučićev “medeni mesec” sa Zapadom se završava

Zbog toga, napominje Korać, nagli i verovatno neuspešni pokušaj popravljanja odnosa sa Hrvatskom neće impresionirati nikog na Zapadu.

– Vučićeva obećanja su došla na naplatu, pisma dela opozicije u Srbiji samo će učvrstiti one koji traže bržu promenu politike prema Srbiji. Vučićev “medeni mesec” sa Zapadom se završava. Da je i on svestan toga pokazuje sve više njegove nervoze i uvreda na račun pojedinih zapadnih zemalja – zaključuje sagovornik Danasa.

Prema rečima Gorana Miletića, direktor organizacije Civil rajt difenders, nijedno pismo nekoj ambasadi ili međunarodnoj organizaciji od strane bilo koga nema automatski efekat, ali svakako da je ambasadama značajno da se upoznaju sa stavovima predstavnika vlasti i opozicije u vezi sa svim društvenim pitanjima.

Zašto opozicija nema dovoljno kapaciteta za lobiranje?

– Ako je u pitanju lider najveće opozicione partije, to je svakako još važnije. Međutim, očekivati konkretne korake zbog pisama ambasadama nije realno. Lobiranje je legitimno ali je ono mnogo važnije u Briselu, Vašingtonu, Berlinu – kaže Miletić.

Nažalost, dodaje on, nema kapaciteta za lobiranje jer se sve svodi na pokušaje da se važni akteri na svetskoj sceni ubede da je Kosovo Srbija, da Srbija nije odgovorna ni za jedan ratni zločin, a da je biti na strani Rusije nesto sasvim u redu.

Danas nije dobio odgovor iz ambasade SAD da li će Kristofer Hil odgovoriti lideru najveće opozicione partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari