Podsticaj vlasti da se vrati Evropi sa rusko-kineskog puta 1Foto: Evropska komisija

Predlog Evropske komisije da Srbija treba da otvori dva klastera, 3 – Konkurentnost i rast i 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, je podsticaj i pritisak da se predsednik Srbije ponovo okrene ka EU, pošto je ozboljno krenuo ka Rusiji i Kini, a i posledica je srećne okolnosti da je Oliver Varelji, komesar za proširenje, iz političke grupe naklonjene SNS.

Šanse da Evropski savet to usvoji nisu velike, kažu sagovonici Danasa iz opozicije komentarišuću predlog EK.

Iako godišnji izveštaj EK o napretku pokazuje da Srbija nije napredovala u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU, nit je spremnija u nekom od poglavlja u odnosu na prošlu godinu, premijerka Srbije, Ana Brnabić, smatra da je ovaj izveštaj najbolji u proslednjih nekoliko godina i ukazuje da je posebno važno što je u njemu konstatovan napredak u svim političkim kriterijumima i reformama u vladavini prava.

Da to nije baš tako, smatraju u opoziciji.

Aleksandar Crkvenjakov, predsednik Resornog odbora DS za spoljne poslove, za Danas kaže da ne može biti loše kada se, nakon dvogodišnje pauze, u tokovima naše evrointegracije nešto napokon pokrenulo.

On predlog o otvaranju klastera vidi kao dobru vest.

– Ali, prava vest biće kada uspemo da bar jedan od klastera i zatvorimo. U tek otvorenoj „Zelenoj agendi i održivoj povezanosti“ je i zaštita životne sredine – ako, napokon, i nađemo volju da nešto učinimo, gde ćemo naći pare? Ili, takođe novi, klaster „Konkurentnost i rast“ – sadrži i deo o medijima, a tu su stvari dovedene do dna – navodi on.

aleksandar crkvenjakov foto privatna arhiva
foto privatna arhiva

On sluti da nam je i ocena (dovoljan, 2) zapala zahvaljujući srećnoj okolnosti da je Oliver Varelji, komesar EU za proširenje, iz političke grupe naklonjene SNS i tehnologiji kojom Aleksandar Vučić upražnjava politiku i upravljanje državom.

– Kroz kakve to ružičaste naočare posmatraju našu stvarnost kada vide napredak u vladavini prava? Ili, kako objasniti uglađeni stav iz izveštaja „da se tokom parlamentarnih rasprava i dalje koristio zapaljivi jezik…“. Koja parlamentarna rasprava? Kakav parlament? Mislim da će, kada ovaj izveštaj dospe do Evropskog parlamenta, u njihovoj raspravi o nama „leteti perje“ – smatra Crkvenjakov.

Podsticaj vlasti da se vrati Evropi sa rusko-kineskog puta 2
Beograd, 8.06.2021. – Centar za demokratiju u saradnji s Fondacijom Fridrih Ebert organizovao je debatu „Partijsko zaposljavanje i diskriminacija“, danas u Kongresnom centru „Envoj“ u Beogradu. Na debati su govorili predsednik Zajedno za Srbiju Nebojsa Zelenovic, predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, potpredsednica Narodne stranke Sanda Raskovic Ivic (na fotografiji) i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savic. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

A potpredsedica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić za Danas kaže da predlog za otvaranje dva klastera vidi kao podsticaj Vučiću da se ponovo okrene ka EU, pošto je ozboljno krenuo ka Rusiji i Kini.

– Ovo je tipična “kupovina”. Daćemo ti nešto, ali tražićemo zauzvrat. Ovo je i vrsta pritiska da isporuči obećano – ukazuje ona.

Dok međunarodni sekreta PSG Natan Albahari, navodi da je „bez obzira na predlog EK da se Srbiji, posle dve godine, otvore dva klastera vezana za konkurentnost tržišta, ekologiju i energetiku, suštinski jasno da napretka ka EU nema”.

Podsticaj vlasti da se vrati Evropi sa rusko-kineskog puta 3

– I sumnjam da će Evropski savet na kraju to i podržati. SNS nikada neće sprovesti prave reforme u oblasti pravosuđa i uspostaviti vladavinu prava, jer bi to značilo da ostaju bez vlasti, a bez toga napredak je nemoguć. U oblasti slobode medija izveštaj ne naglašava da je došlo do nazadovanja direktno, ali pominje da su relevantna medijska udruženja napustila radnu grupu za bezbednost novinara i napade na novinare što nam govori da ništa što vlast radi ne prolazi neprimećeno – zaključio je Albahari.

Odluku o otvaranju klastera doneće 27 zemalja članica EU, a prva prilika za to biće u decembru.

Podsetimo, Evropska komisija konstatovala je u svom godišnjem izveštaju za Srbiju ograničen napredak u ključnim oblastima, pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobodi medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari