Zašto su Bastin Evropski put i Zoranin pokret Uvek za Srbiju uspeli da "prežive" samo pola godine? 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO PRIVREDE SRBIJE/Đorđe Krstić)

Da oni koji su okrenuli leđa Aleksandru Vučiću nemaju nikakve šanse da nastave da se bave politikom izvan Srpske napredne stranke pokazalo se na primeru Zorane Mihajlović, bivše potpredsednice Vlade Srbije i Radeta Baste, smenjenog ministra privede. Zoranin pokret „Uvek za Srbiju i Bastin „Evropski put“ uspeli su da sastave tek pola godine trajanja i već su spremni za gašenje, uprkos ambicioznim planovima sa početka.

Zašto Mihajlovićeva tvrdi da joj se sve smučilo

Šest meseci od osnivanja pokreta Uvek za Srbiju, Zorana Mihajlović je saopštila da se povači iz politike.

„Politika je za mene imala samo jednu svrhu – rad u korist građana i građanki. Zbog toga politiku u Srbiji, ovakva kakva je danas, ostavljam nekim drugima. Svima nama u Srbiji i regionu od srca želim puno sreće u narednim godinama. Trebaće nam!“, izjavila je Mihajlovićeva, bivša ministarka energetike i bivša funkcionerka SNS.

Za nepunu godinu, ovo je njeno drugo povlačenje, možda sada definitivno. Prvo je bilo aprila prošle godine kada je saopštila da napušta Srpsku naprednu stranku i tada je objasnila da nije pristajala da bude ničiji pion i da je „možda zbog toga danas ovde“, odnosno da zbog toga nije dobila ministarsko mesto u novoj vladi.

Ovo je njeno drugo povlačenje, sada „definitivno iz politike“, a razloge, kako je najavila, javnost će saznati naknadno. Naknadno saopštenje je izostalo, a nekoliko sati pre odluke da izlazi iz politike Mihajlovićeva je za Danas rekla da joj se sve smučiloi vlast i opozicija i da Srbija tone u devedesete godine.

Stanislava Pak: Ponuđeno mi je da vodim pokret, ali sam odbila

 

Tek, nakon ovog poslednjeg povlačenja ostalo je nejasno šta će biti sa pokretom Uvek za Srbiju koji je osnovan pre nepunih šest meseci, da li će on nastaviti da funkcioniše, ko će ga voditi.

„Koliko sam ja razumela Zorana će ugasiti taj pokret. Ekipa koja je tu bila izrazila je želju da izađe iz pokreta, ali ne znam da li se nešto u međuvremenu promenilo. Ja sam dobila ponudu da nastavim da vodim taj pokret, ali nisam prihvatila „, objasnila je za Danas Stanislava Pak, bivša savetnica za medije nekadašnjeg predsednika Srbije, koja je zajedno sa Mihajlovićevom učestvovala u osnivanju pokreta.

Pokret Uvek za Srbiju osnovan je krajem septembra prošle godine. Mihajlovićeva je tada navela da će njena politička organizacija biti otvorena za one koji dele viziju evropske Srbije, te da će nastojati da građanima i građankama predstavi ideje koje će biti, alternativa istrošenim političkim stavovima. da se promeni .

Očigledno je da bivša Vučićeva bliska saradnica nije uspela da sprovede te ambiciozne planove, niti da pokret Uvek za Srbiju postavi na zdrave noge. Ali ni da privuče nove članove, budući da oni neopredeljeni ljudi nisu mogli da joj zaborave dugogodišnju bliskost sa režimom Aleksandra Vučića. U nekoliko navrata tvrdila da to ide dosta sporo i traljavo, pa je izgleda naposleku i ona digla ruke od svega. Da li je tu bilo još nečega teško je zaključiti .

Dragomir Anđelković, politički analitičar, nedavno je na vest o gašenju pokreta Zorane Mihajlović rekao da se Vučićev režim često služi ucenama i tu se neretko nalazi ključ za ponašanje političara koje racionalno nije razumljivo.

„Da li je to u konkretnom slučaju u pitanju, ne znam“, naveo je Anđelković.

Basta : U Briselu sam, uskoro se vraćam

Šta god da je u pitanju tek Uvek za Srbiju je prestao da postoji pre nego što je i zaživeo. Slična situacija dogodila se i sa pokretom Evropski put Radeta Baste, upkos tome što on iz Brisela poručuje za Danas da njegov pokret živi.

Doduše Basta se u ime svoj pokreta poslednji put oglasio krajem novembra kada su na njegovoj izbornoj listi “Dosta! Evropski put”, koja je predata Gradskoj izbornoj komisiji, utvrđeni falsifikati potpisa građana, ali i da je Bastina lista manjinska, jer je on preko noći postao Bunjevac.

Nakon što je njegova izborna lista odbačena, on je za Danas rekao da se neće povućii i da će pravdu potražiti pred sudom u Strazburu, jer smatra da su činjenice i okolnosti na njegovoj strani .

Na sve optužbe da su on i njegov pokret deo SNS šeme za krađu izbora, Basta je odgovarao da on nije ničiji „trojanski konj“.

A onda je bivši ministar zaćutao, nije više govorio ni o Strazburu, ni o nepravedno odbačenoj izbornoj listi. Nije odgovarao ni na poruke, ni na pozive. U međuvremenu ga je napustila i Marija Ilić , koja je bila zadužena za medije.

Na pitanje da li pokret nakon tri meseca tišine još postoji Ilićeva nam je u krakoj poruci objasnila da nema informacije šta je sa pokretom i da već dugo ne radi „komunikacije za bivšeg ministra“ . Pokušajte sa njim, pručila nam je Ilićeva.

I pokušavali smo, ali se bivši ministar privrede nije oglašavao, a onda je sinoć stigla poruka da je u Briselu, da se uskoro vraća i da će se oglasiti, a da njegov pokret postoji i dalje .

Ko ga čini, osim Baste, nije jasno. Isto onako kao što je to bilo nejasno ni na samom početku, nakon osnivanja.

A pokret je osnovan krajem juna, nakon što je bivši ministar smenjen sa te funkcije i izbačen iz Jedinstvene Srbije. Tome je prethodio intervju Danasu u kome je Basta podržao proteste građana zbog dva masovna ubistva. Da li je Bastin Evropski put bio projekat vlasti, poput Mi glas iz naroda, teško je zaključiti, osim što im je sudbina slična.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari