Policija Kosova: U četiri slučaja na severu pucano na jedinice policije 1Foto: Beta/AP/Bojan Slavković

Posle postavljanja blokada na puteve u severnom delu Kosovske Mitrovice, u četiri slučaja je pucano iz vatrenog oružja na policijske jedinice, a u jednom slučaju se čula detonacija, saopštila je danas Kosovska policija.

U saopštenju se navodi da nije bilo povređenih, ni među pripadnicima policije niti građanima.

„Do sada su prijavljena četiri slučaja da su Albanci koji su putovali u tom delu zaustavljeni i maltretirani, nanošenjem povreda i materijalnom štetom na vozilima, od strane osumnjičenih lica za koje se sumnja da su deo organizacija za blokiranje puteva“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su prelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni za saobraćaj, „zbog nastavka blokade saobraćajnica u pravcu ova dva prelaza, koju su teškim vozilima izvršila organizovana kriminalna lica/grupe“.

Policija je saopštila i da je počela da se primenjuje odluka o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za građane Srbije, prilikom ulaska na Kosovo.

Vlada Kosova je saopštila sinoć da je spremna da odloži primenu dve odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, od ponedeljka, 1. avgusta 2022. godine, kada će sve barikade biti uklonjene i da će uspostaviti potpunu slobodu kretanja na svim putevima na severu Kosova.

Po nalogu SAD, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluke.

Usled pomenute odluke i posle sirena za uzbunu koje su se oglasile oko 17.30 sati, Srbi na severu Kosova kamionima su blokirali magistralni put u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Oko 20.45 sirene za uzbunu ponovo su se oglasile u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari