“Šibicarski trik na koji niko neće pasti”: Pavle Grbović o Vučićevoj tvrdnji da je popularnost Evropske unije u danu pala deset odsto 1foto Aleksandar Roknić Danas

Dok se još čeka da se vidi da li će rezolucija Evropskog parlamenta dovesti do međunarodne istrage navoda o izbornoj krađi, prema rečima predsednika Srbije ovaj dokument je već proizveo opipljive posledice.

Gostujući na televiziji Prva Aleksandar Vučić je istakao da je u danu kada je doneta rezolucija broj građana Srbije koji podržava pristupanje Evropskoj uniji opao za deset odsto.

– U jednom danu izgubili su 10 odsto, sa nekih 47 odsto, od onih koji bi verovatno ili sigurno bili za ulazak, to je palo na 40. To je 10 odsto njihovih glasova u jednom danu. Inače oni koji su sigurno za, samo 24,2 procenata, a sigurno protiv 26. A šta ste to radili, slušajući one koji ne vole svoju zemlju. To ste vi uradili, a ja ću da se borim da vam podignemo popularnost – rekao je Vučić bez preciziranja o izvoru statističkih podataka o kojima govori.

Pavle Grbović, predsednik proevropskog Pokreta slobodnih građana ističe da iskreno veruje da niko iz međunarodne zajednice neće pasti na taj šibicarski trik Aleksandra Vučića.

– Radi se o pokušaju brutalne zamene teza jer popularnost EU među glasačima vlasti koji su taoci medijskog zarobljeništva zavisi isključivo od načina na koji televizije sa nacionalnom frekvencijom i tabloidi izveštavaju o EU. S obzirom na to da su u poslednjih deset dana imali hiljade naslova u kojima se EU prikazuje na najnegativniji mogući način, jedini razlog potencijalnog pada poverenja među tim biračima jeste radikalska retorika vlasti i njenih glasnogovornika, a ne odluke EU, ističe Grbović.

Popularnost Evropske unije među građanima Srbije je godinama unazad u postepenom padu. Prema istraživanju koje je u junu prošle godine objavio Demostat, podjednak broj građana, oko 33 odsto, bi se na referendumu izjasnio i za i protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Poslednje istraživanje ovog tipa na internet stranici Ministarstva za evropske integravije datira iz decembra 2022. godine. U tom istraživanju se navodi da podrška pristupanju Srbije članstvu u Uniji iznosi 43 odsto, dok se članstvu protivi 32 odsto ispitanika.

Ukoliko se pogleda dinamika pristupnih pregovora, sva je prilika da se u skorije vreme raspoloženje građana po ovom pitanju neće proveravati na referendumu.

Naime, Srbija je u aprilu 2008. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji reguliše odnose dve strane do punopravnog članstva. Zvanični zahtev za članstvo Srbija je podnela 2009. godine, a status kandidata je dobila u martu 2012. godine.

Pregovori o članstvu su zvanično otpočeli u januaru 2014. godine. Do danas je od 35 pregovaračkih poglavlja otvoreno njih 22, dok su dva privremeno zatvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari