Marković: Dokumentarac "Vladalac" je nastavak prljave kampanje protiv Vučića 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (Arhiva)

„Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za ovu godinu treba usvojiti, pogotovo što ćemo imati izbore i što treba da obezbedimo određenu vrstu stabilnosti u kojoj niko ne može da kaže da smo uradili sve kada je u pitanju ova institucija“, rekla je na početku sednice Aleksandra Tomić, predsednica skupštinskog Odbora za finansije.

Ona je navela da planirani prihodi REM-a iznose 307,9 miliona dinara, a planirani rashodi 217 miliona dinara za plate 80 zaposlenih, kao i da je oko 25 miliona planirano za stalne troškove, a za ugovore o delu skoro jedanaest miliona.

„REM je troškove planirao krajnje ekonomično i racionalno, a finansijski plan dostupan je i na sajtu REM-a“, dodala je ona.

Tomić je navela da u Srbiji ne postoji medijska blokada, jer se borba za medijski prostor odvija na tržištu isključivo na osnovu kvaliteta informacija, a ne zbog političkog pritiska ili uticaja.

Poslanici Srpske radikalne stranke , negodovali su zbog povećanja plata u REM-u, jer tamo prosečna neto plata iznosi 129.000 dinara, što znači da čistačica u tom regulatornom telu ima veću platu od ministara i predsednika vlade.

Nemanja Šarović, poslanik SRS naveo je da je plata zaposlenih u REM-u 17 puta povećana u odnosu na 2014 godinu, a da poslanici vladajuće većine to aminuju, a sve uz optužbe da članovi REM-a rade za Dragana Đilasa i Šolaka. On je rekao i da mu se čini da vlast ima „neke dilove baš sa tim Đilasom i Šolakom“, sudeći po tome što vlast žuri da odobri finansijski plan REM-a.

Zbog visine zarada u REM-u negodovao je i Marijan Rističević, poslanik sa liste Srpske napredne stranke, koji je naveo i da će razmisliti da li će glasati za ovaj finansijski plan, jer je tamo prosečna plata 129.000 dinara.

„Kolika li je plata u upravi i na primer generalnog sekretara koji po odgovorima koje sam dobijao više rade za Đilasa i Šolaka, nego kao regulatori elektronskih medija“, rekao je Rističević, dodajući da je to zatečeno stanje.

Rističević je ponovo optužio televiziju N1 da posluje nelegalno i dodao da se i promene u REM-u dešavaju „u svrhu Đilasovog i Šolakovog biznisa, ali da im verovatno sastav ponovo odgovara pošto nisu prekinuli bojkot“.

„Prvi znak ljudske gluposti je odsustvo stida“, uzvratio je Šarović, reagujući na Rističevićeve tvrdnje, uz napomenu da je ova vlast imala dovoljno vremena da promeni zakone i spreči pljačku o kojoj govori. A ako nije sposobna, kako je rekao, trebalo je odavno da podnese ostavku.

A radikal, Milorad Mirčić podsetio je da je aktuelna vlast obećavala da će ukinuti agencije i nezavisna tela, a da ih danas ima više nego ikad, a plate zaposlenih su iznad svakog očekivanja. On je pozvao poslanike da pogledaju izveštaj rada REM-a i vide da je nekoliko emitera opomenuto zbog prekršaja, ali niko nije kažnjen niti isključen.

„Kad se aktivira vlast tada i REM krene sa političkim stavovima. Ako vlast ne napravi uzbunu, u REM-u ćute, gledali smo nemali broj puta kako predstavanici REM-a stupaju u političku polemiku sa onima koji se bune oko funkcionisanja tog tela, što je nedopustivo“, rekao je Mirčić i dodao da su članovi REM-a i prema poslanicima drski i arogantni.

„Najbolje je da se na čelo REM-a stavi neko ko je iskompromitovan kako bi bio „lak za kontrolu“, rekao je Mirčić,a naprednjakinja Ana Čarapić naglasila je da je REM potpuno nezavisan u svom radu, da je ovo telo uplatilo u budžet Srbije 1,3 milijarde dinara, a da je uštedu od doprinosa za nezaposlene usmerio na plate zaposlenih. Ona je na sednici rekla da „dok se Đilasova družina bavi kalkulisanjem da li izaći na izbore u Šapcu i Paraćinu, poslanici vlasti u Skupštini rade i bore se svakog dana za bolji životni standard svih građana, a socijalistkinja Snežana Paunović ocenila je da je REM često predmet medijskog interesovanja, da će sastav REM-a uskoro biti kompletiran i da će to telo nastaviti da radi u punom kapacitetu, ali i da je i u periodu kada je optuživan da ne radi kako treba radio najbolje što je mogao.

Naprednjak Aleksandar Marković izrazio je zabrinutost zbog emitovanja najavljenog dokumentarca „Vladalac“ na N1. On je rekao da je to nastavak prljave kampanje protiv predsednika države Aleksandra Vučića, prejudicirajući da će se, obzirom na ekipu koju je okupio Slaviša Lekić , tu čuti da je Vučić ratni huškač , prevarant i još štošta . On je apeleovao na REM da reaguje.

Pored finansijskog plana REM-a , poslanici su raspravljali i o finansijskim planovima za ovu godinu Komisije hartija od vrednosti i Agencije za energetiku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari