Požeški naprednjaci ćute o smenama svojih kadrova 1Ivan Novaković i Dejan Mrkić/Foto: Opština Požega

Prema saznanjima Danasa, na sutrašnjoj vanrednoj sednici požeškog parlamenta biće smenjeni zamenik predsednika opštine Ivan Novaković i predsednik SO Požega Dejan Mrkić, obojica članovi SNS.

To je odlučeno na sednici odbora požeških naprednjaka, koja je održana prošle sedmice. Međutim, niko od zvaničnika te strake, koja je na vlasti u toj opštini, njenih koalicionih partnera, čelnika lokalne samouprave, pa ni Novaković i Mrkić, ne žele da govore o razlozima za smene.

To je odbila i Olga Krsmanović (SNS), zamenica predsednika SO Požega, iako je  ona zakazala za sutra vanrednu sednicu Skupštine i u dnevni red uvrstila Odluka o izboru organa Opšine Požega. Međutim, sadržaj te odluke, kako je navedeno u pozivu za sednicu, odbornicima će biti dostavljen na samom zasedanju.

„Ništa ne bih komentarisala“, rekla je Krsmanović i pre nego što joj je Danas postavio pitanje, a potom na pitanje da li će Skupština sutra odlučivati o smenama Novakovića i Mrkića, uzvratila je da „nije njeno da komentariše“ i da ona to „ne mora da komentariše“.

Požeški naprednjaci ćute o smenama svojih kadrova 2
SO Požega/Foto: Nenad Kovačević

Dejan Mrkić je, takođe, odbio da kaže razloge za svoju smenu.

„Nemam nikakvu izjavu po tom pitanju“, kazao je Mrkić, kome je Agencija za sprečavanje korupcije nedavno izrekla opomenu jer, u zakonskom roku od 15 dana od izbora za predsednika SO, nije prijavio da je i rukovodilac u Sportsko-kulturnom centru, čiji osnivač je Opština Požega.

I Ivan Novaković, koga bi trebalo da  nasledi naprednjak i veterinar Ivan Rosić, odbio je da saopšti zbog čega će biti smenjen.

Navodno, za smene visokih opštinskih funkcinera ne znaju socijalisti, iako su u vladajućoj koaliciji sa naprednjacima.

„Namam pojma zašto ih smenjuju. Što bih ja to morao da znam? Ne zanima me to mnogo“, kazao je za Danas predsednik požeških socijalista Rade Markićević i dodao da ne zna ko će zauzeti pozicije smenjenih kadrova.

Neki od požeških naprednjaka tvrde za Danas da se „ništa strašno nije dogodilo“ i da je „odluke o smenema doneo Krsto (Janjušević, narodni poslanik SNS iz Priboja i korodnator te stranke za Zlatiborski okrug, prim.autora), koji se za sve pita“.

Požeški naprednjaci ćute o smenama svojih kadrova 3
Krsto Janjušević/Foto: Nenad Kovačević

„Krsto ih je postavio na funkcije i Krsto ih sada smenjuje. Novaković će možda biti na nekoj drugoj funkciji, ali ne znam za Mrkića“, kazao je za Danas jedan od naprednjaka i dodao da će „biti još smena među naprednjacima i u drugim gradovima Srbije“.

Dušan Mirkić, aktivista Inicijative za Požegu, koja je organozivala proteste građana i ukazivala na bahatost, nezakonitost i korupciju prethodne, takođe, vlasti naprednjaka, nakon čega su, 2019. godine, uhapšeni predsednik opštine Milan Božić, predsednica SO Zorica Mitrović, načelnik Opštinske uprave Velimir Maksić i još neki iz javnog sektora, kaže da je to udruženje nezvanično saznalo za smene, ali da „gde god je SNS, tu nema transparentnosti u donošenju odluka“.

Požeški naprednjaci ćute o smenama svojih kadrova 4
Dušan Mirkić/Foto: Privatna arhiva

„Čim SNS „glasno“ ćuti, to znači da su tačne informacije o smenama. Verovatno, Krsto Janjušević i vrh SNS nisu zadovoljni rezultatima referenduma i radom odbora u Požegi, a Novaković i Mrkić, koji su nekada bili članovi G-17 plus, izabrani su za smene“, ocenio je za Danas  Mirkić.

On dodaje da bi razlog za smenu Novakovića mogao da bude njegovo učešće u nabavci modularnih kontejnera za učionice za požeški vrtić, što je koštalo budžet oko 30.000 evra, na šta je ranije ukazala Inicijativa za Požegu.

„Izgleda da su kontejneri kupljeni od „pogrešnog“ preduzeća, a ne od firme koja je bliska SNS i tu je, verovatno, nastao problem među naprednjacima“,  ocenjuje Mirkić i dodaje da se ta stranka „ponaša kao Centralni komitet SKJ u nekadašnjoj Jugoslaviji i da sve odluke donosi Centralni komitet SNS, a da se građani ni za šta ne pitaju i treba samo da plaćaju porez“.

Požeški naprednjaci ćute o smenama svojih kadrova 5
Đorđe Stevanović/ Foto: Nenad Kovačević

Đorđe Stevanović, predsednik odbora SSP, takođe, pominje Janjuševića, za koga navodi da „kadruje i postavlja poslušnike na značajne funkcije u celom užičkom kraju“, a potom poručuje da “aktuelna požeška vlast ne poštuje zakone i time nastavlja praksu svojih prethodnika“.

Janjušević i Nikitović se ne javljaju

Na pozive Danasa nisu se javljali predsednik opštine i odbora SNS Đorđe Nikitović, kako bi objasnio zbog čega se smenjuju njegovi najbliži saradici, kao i Krsto Janjušević.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari