Ko su kandidati za gradonačelnike na Severu Kosova: Troje iz srpske zajednice, u Mitrovici ovaj put "Samoopredeljenje" nastupa samostalno 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Verifikovani su kandidati za gradonačelnike opština na Severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, na vanrednim izborima koji će se održati 18. decembra. I pored ne učešća Srpske liste, na izbore izlazi tri kandidata iz srpske zajednice.

Gradonačelnici se po kosovskom sistemu biraju neposredno, a građani Leposavića moći će da biraju između kandidata Partija kosovskih Srba, Demokratske partije Kosova i Samoopredeljenja.

DPK je izabrao Aljbuljenu Behljulji Hetemi za svoju kandidatkinju, dok se Samoopredljenje odlučilo za Ljuljzima Hetemija.

Partija kosovskih Srba kandidovala je predsednika ove stranke Aleksandra Jablanović.

Jablanović je osnivač Srpske liste i njen prvi predsednik, sve do 2016. godine, da bi onda godinu dana kasnije osnovao PKS. Kako su mediji pisali stranku je formirao tako što je u preveo čitav pokrajinski odbor Pokreta socijalista u nju. Bio je i potpredsednik opštine Leposavić, kao i odbornik u lokalnoj Skupštini, ali i poslanik u Skupštini Srbije, a funkcije je imao i u srpskoj Vladi i to u ministarstvu za socijalna, rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je vodio Aleksandar Vulin, čiji je, pisalo se, Jablanović „čovek od poverenja“. Nekadašnji i član SPS-a, kao i ministar u kosovkoj Vladi.

U poslednje vreme nije bio preterano aktivan, niti prisutan u medijima oko aktuelnih pitanja. Ipak njegova stranka najbolje uporište ima upravo u Leposaviću.

Građani Severne Mitrovice moći da biraju između kandidata Samoopredeljenja Erdena Atika, kandidata Građanske inicijative „Mitrovica“, koja okuplja albanske i bošnjačke opcije, Betima Osmanija, i kandidata iz srpske zajednice Aleksandra Arsenijevića, kojeg je kandidovala Građanska inicijativa „Srpski opstanak“, čiji je Arsenijević predsednik.

Sam Arsenijević u žižu javnosti dospeo upravo nakon prošlogodišnjih lokalnih mitrovačkih izbora kada je trebalo da bude kandidat za gradonačelnika, ali mu je CIK kandidaturu osporio. Nakon izbora „Srpski opstanak“ je intezivirao svoj aktivizam, tražili su rešenje za organizovanje referenduma o izmeni Ustava Srbije na Kosovu, ali i trećeaprilskih izbora, a ukazivali su i na ostale probleme građana na KiM – od tablice, preko spiskova osumnjičenih, do pitanja ličnih karata i registarskih oznaka, ali i onih svakodnevnih problema, poput pitanja parkova u opštini čiji je meštanin ili protivpravne izgradnje kafića na mitrovačkom šetalištu. Žustra je opozicija Srpskoj listi, a nakon što se odlučio za kandidaturu na prethodnim izborima izgubio je posao nastavnika hemija u gimnaziji u kojoj je radio.

Ipak, kako je za Danas rekao, kandidatura je bila tu kako „ne bi ispali iz igre“ usled eventualne prijave Srpske liste, najavivši i moguće povlačenje kandidature u zakonskom roku, ako se ne ispune zahtevi koje je postavio.

Zanimljivo je da je Samoopredeljenje na prethodne izbore u Severnoj Mitrovici nastupalo u okviru GI „Mitrovica“ zajedno sa drugim albanskim i bošnjačkim opcijama. Kandidat je tada takođe bio Katik, koji nije uspeo da pobedi kandidata Srpske liste. Očekivalo se da i ove godine Samoopredeljenje nastupi u okviru GI „Mitrovica“, a to je najavio i njihov aktivista Skender Sadiku za Danas, ali je očito došlo do promene.

Na izborima u Zubinom Potoku neće biti kandidata iz sprske zajednice – Srpska lista i opoziciona GI „Za Zubin Potok“ Milije Biševca izbore bojkotuju, a kandidate će imati DPK – Izmir Zekiri, i Samoopredeljenje – Fljatron Hasani.

Tu su i izbori za gradonačelnika Zvečana, gde kandidate imaju i DPK i Samoopredeljenje. Kurtijevo Samoopredeljenje predstavljaće Fetah Peci, a DPK Iljir Peci. Kandidovala se i nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović, koja je u istoj ulozi bila i tokom proteklog izbornog procesa.

U medijima se nakon izbora nije pojavljivala, po svojim izjavama i za Danas i druge medije žestok je kritičara rada Srpske liste – koju je optužila da glumi patriotizam dok uzima „Kurtijeve pare“.

– Sprovode jednopartijski sistem. Srpska lista nisu svi Srbi, ja se protiv toga borim, navela je pred prijavu kandidature Pantović za naš list.

I pored ovih kandidata iz srpske zajednice, pre je za očekivati da pobedu odnesu kandidati iz albanske zajednice, pre svega zbog bojkota Srpske liste, koja je zauzela ulogu „eksluzivnog predstavnika Srba Kosovaca“, kao i homogenizacije srpske zajednice koju ova opcija sprovodi pričom o jedinstvu i sada izlaskom iz institucija.

Takođe, upitno je kako će se izbori održati, kada institucije Kosova na Severu ne funkcionišu, a i sam je Cik rekao da nema pristup prostorijama neophodnim za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari