Nakon napuštanja Narodne stranke: Pred Ponošem tri puta 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Zdravko Ponoš, kandidat za predsednika Srbije, ni juče nije otkrivao koji su mu naredni politički koraci, nakon što je u utorak obavestio Narodnu stranku čiji je član i potpredsednik donedavno bio, da istupa iz nje.

Ponoš je u utorak uveče obavestio NS da izlazi iz te partije.

A o njegovoj se političkoj budućnosti već uveliko spekuliše na političkoj sceni, od toga da će napraviti svoju partiju na krilima dobrog rezulatat od oko 18 odsto, do toga da će preći u redove Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, do mogućnosti da se iz politike, bar na kratko, povuče.

On našem listu nije odgovarao na poruke da li prelazi u SSP, niti da otkrije da li formira svoju partiju.

Za mnoge na političkoj sceni nije iznenađenje što je izašao iz NS, budući da kažu da je to i pre izbora najavljivao, ali niko sa sigunošću ne može da kaže koji su njegovi dalji potezi.

Deo opozicionih političara sa kojima smo pričali kaže da je on pre svega pošten čovek, demokrata, bez afera, pomalo tvrdoglav i da nije klasičan političar. I da kao takav, ako uopšte ima nameru da nastavi da se bavi politikom, ima kapacitet i potencijal da oformi svoju partiju i skine sa sebe teret lidera poput Dragana Đilasa ili Vuka Jeremića, kao i da se izvuče iz njihove senke.

Njega bi rado, kako doznajemo u svojim redovima videli i Đilas ali i Zoran Lutovac, predsednik DS.

Naši sagovornici ipak dodaju da pravljenje stranke nije jeftin posao i da i to treba uzeti u obzir. Kako kažu, ukoliko je i oformi to će verovatno biti proevropska stranka centra koja bi okupila levo i desno od centra, simpatizere DS Borisa Tadića i DSS Vojislava Koštunice, sa tendencijom da ima upliv u biračko telo SNS, pre svega onih visoko obrazoivanih i iz urbanijih sredina.

Prema nekim pretpostavkama, okosnica politike bilo bi sve ono što je Ponoš govorio u kampanji.

Dušan Spasojević, vanredni profesor FPN, za Danas kaže da je Ponoš ovim izborima stekao određeni kredibilitet ali su njegovi glasovi rezultat i koalicije koja ga je podržala.

– To znači da on na te glasove ne može da računa automatski. Ukoliko bude pravio novu stranku neće krenuti od nule, ali smo videli na drugim primerima da to nije lak posao u ovakvim uslovima. Naravno ovo sve pod uslovom da ima ambicije jer je tokom kampanje bio dosta suzdržan oko toga – navodi Spasojević.

A Zoran Panović, programski direktor Demostata, kaže za naš list navodi da se tu nameće poređenje sa Sašom Jankovićem, nekadašnjim liderom PSG.

– Mislim da je Vučićeva ambicija bila da Ponoš ne prevaziđe Jankovićev rezultat, ali je Ponoš ipak uzeo neki pricenat više od Jankovića. Razlika među njima je u tome što je Janković došao sa pozicije zaštitnika građana na mesto lidera opozicje, dok je Ponoš, koji dolazi iz vojnih strktura, ipak bio stranački kandidat. Pred njim su tri puta. Prvi, povlačenje iz politke poput Saše Jankovića, drugi je ulazak u stranku SSP Dragana Đilasa, ako želi da se priključi najjačoj stranci u opozicinom bloku koja ga je i predložila za kandidata za predsenika i treći put je da pravi sam svoju stranku – kaže Panović.

Upitan koji je najrelaniji put, on kaže da on ima vrstu zamora iz NS u smislu da zna koliko je u ovakvim uslovima teško posvetiti se ozbiljnom opozicionom radu i praviti novu stranu.

– Treba znati da broj građana koji su za jednu političku opciju nije beskonačan i da bi od njih samo jedna broj ušao u stranku i još manji deo bi se stranački angažovao. Veliki je posao praviti novu stranku, a praviti još jednu strančicu je vrlo besmisleno. Ako bi da se bavio politikom najbolje je da se priključi nekom što većem, dok se Srbija stranački ne artikuliše i ne smanji se rekordan broj inicijativa, pokreta, stranaka. Treba raditi ono pto radi Ana Branbić, Kisić Tepavčević, Aleksandar Šapić, javne ličnosti i manji se uključuju u veće – zaključuje Panović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari