Predsednica Kosova Vjosa Osmani sa premijerima Holandije i Luksemburga: Napadi kriminalnih struktura ne smeju ostati nekažnjeni 1foto EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijeri Holandije i Luksemburga, Mark Rute i Gzavije Betel, razgovarali su danas u Prištini o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji u zemlji, jačanju trojnih odnosa, unapređenju saradnje i o ključnim oblastima od zajedničkog interesa, saopštio je njen kabinet.

Osmani je zahvalila Holandiji i Luksemburgu na podršci u procesu liberalizacije viznog režima za Kosovo i istakla zajedničke vrednosti i ciljeve koji povezuju tri evropske zemlje.

„Predsednica Osmani je naglasila da je zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope i EU strateška orijentacija, te je istakla potrebu da se podrži i ubrza članstvo Kosova u ove dve organizacije“, kaže se u saopštenju.

Deo razgovora sa dvojicom premijera bio je fokusiran na aktuelnu bezbednosnu situaciju na severu, a Osmani je rekla da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći da se organizuju novi izbori u četiri opštine, i za uspostavljanje reda i zakona u skladu sa ulaganjima država EU da promovišu, štite i vladavinu zakona na celoj teritoriji Kosova.

„Na sastanku, predsednica Osmani je izrazila posvećenost kosovskih institucija da prevaziđu izazove sa partnerima i saveznicima. U tom kontekstu, predsednica Osmani je istakla da napadi nelegalnih i kriminalnih struktura na severu zemlje na Kosovsku policiju, Euleks, Kfor, građane i novinare, ne bi trebalo da prođu nekažnjeno“, dodaje se u saopštenju.

U vezi sa procesom dijaloga sa Srbijom, Osmani je rekla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana, dok Srbija odbija da primeni postignute sporazume, kao i da krši poslednji sporazum iz Brisela i Ohrida.

„Predsednica Osmani i premijeri Rute i Betel razgovarali su i o mogućnostima za povećanje bilateralne saradnje u različitim oblastima od zajedničkog interesa“, istaknuto je u saopštenju.

Posle sastanka sa Osmani, Rute i Betel su se sastali i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a zatim je predviđen i susret sa predstavnicima nevladinih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari