Predsednik Mešihata Islamske zajednice traži sastanak sa Vučićem 1Foto: EPA/EFFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić zatražio je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„U ranijim obraćanjima obaveštavao sam vas o problemima sa kojima se suočava Islamska zajednica, a koje ste i kao predsednik Vlade nasledili. Tražili smo od vas da se ta pitanja počnu rešavati, imali smo volje i strpljenja čekati.

Međutim, sada, pet godina od kako obnašate najodgovornije pozicije vlasti u državi, želim vas obavestiti da rešavanje problema nije išlo željenim intenzitetom“, stoji u pismu koje je Dudić uputio Vučiću.

Dudić ističe da je vlast od 2014. godine napravila prve korake relaksacije odnosa sa Islamskom zajednicom, ali se nažalost na tome stalo, dok su veoma ozbiljni problemi zanemarivani, a u poslednje vreme su se pojavili novi. „Paralelizam u Islamskoj zajednici koji je 2007. godine legalizovan suprotno zakonu, nakon toga direktno je podržavan i održavan od strane vlasti. Vraćanje oduzete vakufske imovine Islamskoj zajednice teče više nego sporo i dok je drugima vraćen veći dio oduzete imovine, Islamskoj zajednici je vraćen samo jedan objekat“, naglasio je Dudić u pismu.

On tvrdi kako je i dalje aktuelno ugrožavanje islamske veronauke. „Od Vas očekujemo da hitno zaustavite selektivnu primjenu zakona u naplati poreza na imovinu vjerskih zajednica. Opštepoznata sprega politike, policije, tužilaštva i pravosuđa sa kriminalom na prostoru Sandžaka ovih dana je prevršila svaku meru“, tvrdi Dudić. On je istakao da su žrtve zloupotrebe ovih poluga vlasti bile dve čestite muslimanke u Prijepolju koje su prilikom hapšenja i saslušanja maltretirane, a jedna je od strane tužioca iz Kraljeva verbalno na najvulgarniji način zlostavljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari