Proglašenje pobede Jelene Trivić, pokušaj je mini Majdana u Banjaluci: Đorđe Vukadinović o razlozima zbog kojih je potpisao peticiju podrške Dodiku 1foto Medija centar

„U protekloj izbornoj kampanji za izbore u BiH nisam se aktivno uključivao, pa čak ni previše pratio samu kampanju. Međutim, kada sam video ono čudno i, najblaže rečeno, preuranjeno proglašavanje pobede Jelene Trivić, i to na osnovu svega 72 odsto prebrojanog materijala, shvatio sam da je u pitanju pripremljen scenario delegitimacije i promene izborne volje građana RS“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli ,objašnjavajući zbog čega je potpisao peticiju podrške Miloradu Dodiku.

Prema njegovim rečima jedno je insistiranje na ispravljanju izbornih neregularnosti (što treba pozdraviti), a nešto drugo pokušaj da se pod tom firmom sprovede faktička promena, odnosno nepriznavanje volje građana RS.

„Jer i na osnovu do sada sprovedenog ponovnog brojanja vidi se da je razlika između Dodika i gospođe Trivić gotovo ista kao što je i bila, odnosno blizu 30 hiljada glasova. Pa se postavlja pitanje – na osnovu čega su PDP i gospođa Trivić proglasili tu pobedu u izbornoj noći. Osnovano sumnjam da se radilo o pokušaju izazivanja političke krize, pa možda i nekog „mini-Majdana“ u Banjaluci. Stoga svoj potpis na ovoj peticiji vidim kao podršku opstanku i funkcionisanju institucija RS, a ne kao personalnu podršku Miloradu Dodiku“, navodi Vukadinovuć.

Dodaje da će Dodik pre ili kasnije, izgubiti izbore, ali to treba da bude rezultat volje naroda u RS, a ne centara moći u Briselu i Vašingtonu.

I Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da ništa ne ukazuje da je na predsedničkim izborima u Republici Srpskoj bilo značajnijih neregularnosti koje bi mogle da izmene izborni rezultat.

„I priča o tome je protiv logike. Izbori su održani na četiri nivoa i na tri nivoa ubedljvo je pobedila SNSD, Dodikova partija, odnosno njegovi kandidati i potpuno je nelogično da on nije pobedio na predsedničkim izborima. Neko sa strane pokušava da napravi konfliktnu situaciju, kako bi se Srbi posvađali“, napominje Anđelković.

Prema njegovim rečima, normalno je da opoziija koristi svaku datu mogućnost, ali ne treba od izbora za koje sve ukazuje da su čisti praviti priliku da nam stranci prave problem

I to je razlog zbog čega sam potpisao peticiju“, kaže Anđelković.

U organizaciji infoportala „Fakti“, brojni akademski radnici i javne ličnosti iz Srbije i Republike Srpske potpisali su peticiju, kako se u njoj navodi, povodom pokušaja menjanja rezultata izbora za predsednika RS i pokušaja destabilizacije Republike Srpske.

„Peticiju upozorenje da niko ne sme da menja i poništava izborne rezultate, već je potpisalo 129 istaknutih ličnosti“, objavila je Radio-televizija RS (RTRS).

Peticiju su, izmedju ostalih, potpisali francuski profesor geopolitike Aleksis Trud, akademici Jelena Guskova i Darko Tanasković, bivši ministri spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović i Živadin Jovanović.

Peticiju su potpisali i reditelji Emir Kusturica i Predrag Gaga Antonijević, producent Maksut Maksa Ćatović, glumac Vuk Kostić, književnici Slobodan Vladušić i Vladimir Kecmanović.

Među potpisnicima su istoričari Miloš Ković, Aleksandar Raković i Čedomir Antić, profesori Bogoljub Šijaković, Slobodan Antonić, Milomir Stepić, Miloš Jovanović, Srdja Trifković, Časlav Koprivica, Srđan Perišić, publicisti Aleksandar Pavić, Đorđe Vukadinović, Zoran Ćirjaković, Dragomir Andjelković, novinari Ljiljana Bogdanović i Siniša Ljepojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari