Završena blokada prelaza Jarinje, najavljene nove zbog loših životnih uslova Srba na Kosovu 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Danas je na administrativnom prelazu Jarinje održan protest zbog loših životnih uslova Srba na Kosovu u organizaciji nekoliko udruženja, a kako tvrde organizatori u planu su blokade i drugih administrativnih prelaza.

Danas je na graničnom prelazu Jarinje u 12:44h održan protest u organizaciji inicijative Srba sa Kosova i Metohije „Sloboda od straha“, „Sabor univerzitetskih profesora“, „Narodni pokret za Vaskrs Srbije“, „Društvo srpskih domaćina“, „Glas Metohije“ i „Kosovski božur“ zbog loših uslova života Srba na Kosovu.

Kako su nam rekli organizatori, protest je protekao mirno i dostojanstveno, istaknuti su zahtevi, a uključivao je i veliki broj govornika.

Profesor Božidar Mitrović, jedan od govornika rekao je da je ovo bio „upozoravajući, mirni protest, blokadu prelaza Jarinje“ i dodao da su u planu i blokade drugih administrativnih prelaza koji prave granice.

„Tražimo da se svi naši ljudi koji vrše naplatu carine pocuk usa tih prelaza, jer su to nezakoniti prelazi koji ne odgovaraju Rezoluciji 12:44“ rekao je Mitrović i dodao da su oni ovom prilikom „naoružali srpski narod znanjem“.

Zahtevi demonstranata bili su:

Da Skupština Republike Srbije proglasili okupaciju Kosova i Metohije u skladu sa Ustavnom Srbije

Da se u skladu sa Rezolucijom 1244 hitno traži povratak svih 250.000 (dvesta pedeset hiljada) Prognanih Srba sa Kosova i Metohije 1999.

Da se policija i carina povuku sa izmišljenih nezakonitih prelaza i odmah omogući trajna sloboda kretanja i siguran pristup našim imanjima na KiM.

Da odmah prestanu hapšenja i napadi na ljude i imovinu

Da Patrijarh stoluje u Peći i iskrenom i požrtvovanom verom u Boga i Pravoslavlje vrati sabornost našeg živa KiM.

Da se vrati srpski parlament i narodni poslanici odmah prebace u Kosovsku Mitrovicu i tu obave bar jedno zasedanje Skupštine.

Da Vlada Srbije pod hitno raspiše i organizuje izbore za Srbe i nealbance na regionalnom i lokalnom nivou na celoj teritoriji Kosova i Metohije i pozove i albansko stanovništvo da se priključi tim izborima.

Da se pod hitno na ravnopravnoj osnovi ujedine sve građanske i političke snage oko Kosova, naročito mlada srpska inteligencija, i da se svi uključe u proces odlučivanja o sudbini Kosova i Metohije. Prvenstveno oni koji žive u KiM, po jedan iz svakog sela, enklave, gradića, manastira, naša budućnost mora da zavisi od nas. Da se osnuju lokalne rodoljubive grupe građana kao deo velike saborne mreže oslobođene od straha i da se osnaže za održivu svakodnevnu borbu za ljudska i imovinska prava na KiM i povežu sa svetom

Popštujući imovinska i religiozna prava srpskog i drugih nealbanskih naroda na KiM, bezbednost i opastanak svih Pravoslavnih i drugih svetinja posebno onih koje se nalaze na listi zašitićene svetske baštine UNESCO kao i obnova iz ruševina koje su posledica komunističkog, albanskog i fašističkog terora.

Da se obnovi i nastavi proces restitucije od 1945. do danas, prenosi Kossev

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari