Protest u Kosovskoj Mitrovici zbog odluke Prištine da zabrani održavanje referenduma 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Građani predvođeni Srpskom listom okupili se danas ispred Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici u znak protesta zbog odluke Prištine da zabrani održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u delu pravosuđa.

U zgradi Tehničke škole do sada su se održavala sva prethodna glasanja. Kako je preneo N1, građani su nosili transparente „Da za budućnost, ne za sukobe“, „Zašto smo mi Srbi građani drugog reda“, „Glasam za mir, ne za teror“.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić upitao je zašto međunarodna zajednica nije otvorila biračka mesta.

„Nažalost, biračka mesta nisu otvorena. To je nešto za nas neprihvatljivo, jer ne tražimo ništa više od onoga što imaju i Albanci i Bošnjaci – pravo na izjašnjavanje“, rekao je Rakić.

On je dodao da još nisu čuli međunarodnu zajednicu zašto nisu, kao i do sada, preuzeli birački materijal i omogućili Srbima da glasaju.

Ispred škole izveden je performans otvaranja biračke kutije.

Reporter RTS javio je da policija tokom noći i jutros pojačano kontroliše vozila koja iz Mitrovice i iz drugih mesta idu ka Prištini.

Zamenik direktora Regionalne policije za sever Kosova Besim Hoti izjavio je da protest koji je danas organizovan na severu Kosova, na kojem je učestvovalo oko stotinak osoba, završen bez incidenata.

Priština nije dozvolila održavanje referenduma, odnosno prikupljanje listića na Kosovu, pa će Srbi, umesto na Kosovu i Metohiji, glasati u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je juče da će odluka prištinskog parlamenta da onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu imati „nesagledive posledice“.

„Biće izbora na Kosovu u aprilu“

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da će parlamentarni i predsednički izbori biti održani 3. aprila u svim većinski srpskim sredinama na Kosovu iako glasanje na refendumu danas nije bilo organizovano na Kosovu.

Rakić je naveo i da će, ukoliko se Srbima ne dozvoli da glasaju u svim srpskim sredinama na proleće, Srbi uvesti reciprocitet, prenosi KoSSev.

Rakić je naglasio da Srbi „čvrsto stoje uz svoju državu“ i dodao da Srbi sa Kosova zahtevaju jednaka prava za sve i da neće dozvoliti Prištini da ih tretira kao građane drugog reda.

Dodao je da su Srbi sa Kosova opredeljeni za mir i život u slobodi, ali da su zabrinuti zbog odluke Prištine o zabrani referenduma i zapleni materijala.

„Upozoravamo Prištinu i međunarodnu zajednicu da će odluka o zabrani referenduma proizvesti nesagledive posledice koje će na severu Kosova dovesti do uvođenja reciprociteta prema Prištini u svim oblastima koje Priština negira Srbima“, naglasio je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari