Protest u Požegi: Dogovoreno formiranje lokalnog tima za borbu protiv nasilja (FOTO) 1Požega, protest protiv nasilja/Foto: Privatna arhiva

U Požegi je održan protest protiv nasilja kome je, na Trgu slobode, prisustvovalo više od sto građana, među kojima su bili roditelji, učenici, mladi, prosvetni radnici i direkotri škola.

Tokom mirnog okupljanja, bez transparenata, stranačkih i bilo kojih drugih obeležja, pa i zvaničnih govornika, građani su razgovarali o načinima za rešavanje problema nasilja u školama i celom društvu.

U spontanom razgovoru, okupljeni su svedočili o tome koliko ih je pogodila smrt učenika u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i izražavali zabrinutost zbog nasilja koje je uzelo maha, a nakon toga je predloženo da se na opštinskom nivou formira tim za borbu protiv nasilja.

Protest u Požegi: Dogovoreno formiranje lokalnog tima za borbu protiv nasilja (FOTO) 2
Sa protesta/Foto: Privatna arhiva

Jedna učenica osmog razreda osnovne škole je spontano počela da svedoči o vršnjačkom nasilju koje je pretrpela, dok je pohađala peti razred.

Na to je reagovao učesnik protesta Ivan Bjelić, aktivista i član Saveta za mlade Vlade Srbije, i predložio da se u Požegi osnuje tim za borbu protiv nasilja.

„Dogovorili smo se na protestu da se takav tim formira na nivou naše opštine i da ga čine mladi ljudi. To telo bi trebalo da funkcioniše kao veza mladih sa lokalnim institucijama, pedagozima, psiholozima i profesorima“, objašnjava za Danas Bjelić.

Protest u Požegi: Dogovoreno formiranje lokalnog tima za borbu protiv nasilja (FOTO) 3
Ivan Bjelić/Foto: Privatna arhiva

„Kada imaju probleme“, dodaje naš sagovornik, „mladi izbegavaju da se obraćaju profesorima, pedagozima, psiholizima ili direktorima škola jer se, kako su rekli, plaše da će ih neko zbog toga ismevati“.

Protest, čiji naziv je bio „Sve mora da stane – Požega protiv nasilja“, trajao je jedan sat i protekao je mirno, a građane je na okupljanje, posredstvom društvenih mreža, pozvala Inicijativa za Požegu.

Požeški naprednjaci osudili protest

Pre protesta, oglasili su se požeški naprednjaci i osudili protest protiv nasilja. „Dok je cela Srbija u stanju šoka i puna tuge nakon tragedija koje su nas pogodile, dok svako normalan ne može da dođe sebi i saoseća se sa bolom porodica koje su izgubile svoju decu, opoziciono smeće planira i uveliko najavljuje nekakve proteste“, navodi se u saopštenju požeškog odbora SNS.

Protest u Požegi: Dogovoreno formiranje lokalnog tima za borbu protiv nasilja (FOTO) 4
Foto: Privatna arhiva

„Ovakvim činom i širenjem mržnje, opozicija samo pokazuje da njima ništa nije sveto, pa čak ni deca, koja su budućnost našeg roda. Da im nije stalo do Srbije i srpskog naroda, već koriste tuđu muku i bol, kako bi propagirali mržnju i sve najgore moguće vrednosti, a sve zarad šačice političkih poena“, dodaje u saopštenju OO SNS Požega.

Uz iskazvanje najdubljeg saučešča porodicama stradalih u tragedijama koje se, kako se navodi, „ne pamte da su ranije zadesile Srbiju, požeški naprednjaci su poručili da „pružaju potpunu podršku predsedniku Vučiću u borbi koja nam predstoji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari