Protest za Makiš prilika za širu saradnju opozicije 1Foto: FoNet/OGP Akcija

Protest za „zajedničku odbranu vodoizvorišta Makiš“ koji u ponedeljak u Beogradu predvodi ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, a na čiji javni poziv se priključuje i SSP kako je na Tviteru potvrdio lider SSP Dragan Đilas, biće prilika da opozicija pokaže spremnost za šire zajedničko delovanje i ostavi po strani dosadašnje podele po izbornim kolonama.

Ovako izvori Danasa sa opozicione političke scene tumače odgovor Đilasa na Ćutin poziv, uvereni da su ekološka pitanja nešto oko čega veći deo opozicije može i mora da se usaglasi.

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, ispred organizacije Ekološki ustanak, koja je nedavno najavila izlazak na izbore sa Nebojšom Zelenovićem i Ne davimo Beograd, juče je uputio javni poziv svim kolegama iz opozicije da podrže protest današnji protest „za odbranu Makiša“ odnosno očuvanje pijaće vode na beogradskom vodoizvorištu.

– Ovo je poziv za svu opoziciju – i za Đilasa i za Jeremića i za Boška, i za sve ostale koji pretenduju da se pojave na izborima, takođe za sve organizacije, aktiviste, udruženja, da se mi nađemo koliko sutra, na jednom mestu i da se dogovorimo kakav je plan odbrane Makiša. U 12 sati svi – ako smo normalni – hoćemo. Ako ćemo oko toga da pravimo neke kalkulacije – ko je bolji, ko ima više glasova, onda stvarno nismo normalni – poručio je Ćuta, što je preneto i na Tviter nalogu Ekološkog ustanka.

Vrlo brzo po ovoj objavi na poziv je odgovorio Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde ističući da ta organizacija „prihvata poziv za sastanak i zajedničku borbu za očuvanje Makiša“.

Ovakav odgovor Đilasa ujedno je i znak da će opozicija, iako podeljena u više kolona, moći da sarađuje oko različitih pitanja koja zanimaju građane kao što je zaštita životne sredine, što je u prethodnom periodu postala jedna od centralnih političkih tema, kažu za Danas nezvanično izvori sa opozicione scene.

– Moramo da pokažemo građanima da ćemo svi zajedno raditi na odbrani onoga što je vitalno za život svakoga od njih i da nema podela kada je to u pitanju. Mnogo se nametalo pitanje izbornih kolona i nekakvih sukoba među opozicijom u prethodnom periodu, ali opozicija uopšte nije razjedinjena koliko se prikazuje, mi možemo da stanemo zajedno pred ljude oko ovakvih stvari – navodi naš sagovornik ističući da ovde uopšte nije bitno ko je iz koje stranke.

On podseća da će opozicija sarađivati na ovome kao što su se i ranije svi iz opozicije bunili pred sednice Skupštine grada Beograda kada se odlučivalo o gradnji na Makišu, te da ni tada nisu bila važna stranačka obeležja.

Protestu na koji je Ćuta pozvao, politička opozicija treba da mu se pridruži bez stranačkih obeležja, kako je navedeno.

Organizacija Ekološki ustanak je uspostavljena, nakon što su se na protestu u aprilu ove godine protiv rudnika litijuma, kao govornici pojavili i Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca, i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd. Najavljena je i serija skupova po Srbiji pod tim nazivom, a istaknuta je i podrška evropske partije Zelenih i poslanice Viole fon Kramon.

Mali najavljuje početak radova

Sve je spremno da sutra, u ponedeljak 22. novembra, zvanično počnu radovi na Makiškom polju, na projektu izgradnje beogradskog metroa, napisao je danas na Instagramu ministar finansija Siniša Mali uz napomenu da je to „istorijski dan koji su čekale generacije građana“. Deo stručne i opozicione javnosti smatra da će ti radovi ugroziti snabdevanje Beograda vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari