Vuk Jeremićfoto FoNet Božana Pavlica

Srbi sa Kosova i Metohije ne treba da učestvuju na izborima, koje su raspisale privremene vlasti u Prištini za 18. decembar, složili su se Petar Petković, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju i Vuk Jeremić, lider Narodne stranke gostujući na RTS.

Složili su se i da je odluka o napuštanju institucija na Kosovu i Metohiji bila dobra, mada je lider Narodne stranke rekao da bi bilo bolje da se u napuštanje isnstitucija išlo fazno. I to je bilo gotovo sve u čemu su se Petković i Jeremić složili.

 

„Pedsednik Srbije vodi svoju privatnu politiku, bez da javnost ili narodni poslanici budu upoznati sa potezima koje vuče, dogovorima koje postiže, obećanjima koja daje, a sve to u ime svih građana Srbije. To nije odgovorno, niti državotvorno ponašanje, pogotovu kod ovako važnog pitanja, kao što je očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije. Skupština Srbije je mesto gde bi trebalo da se ustanovi šta je državna politika prema Kosovu i Metohiji“, naveo je Jeremić.

Naveo je da 21.novembar treba da dočekamo pribrano i solidarno sa Srbima na Kosovu i da im se, ako treba zbog najavljenih kazni i finansijski pomogne.

„Nalazimo se na ivici jedne krize u koju nas gura Aljbin Kurti svojom dlukom da krene u proces preregistracije na osnovu sporazuma Vuka Jeremića koji je donet 2011. godine, kada su uvedene i kosovske lične karte i kada je uvedeno da se prihvataju takozvane RKS tablice lažne države Kosovo i kada je ograničen rok važenja statusno neutalnih KS tablica. Situacija je izuetno napeta, a Kurti i posle Berlinskog procesa nastavlja da ponavlja da mu ne pada na pamet da formira ZSO“, naveo je Petković.

 

 

 

Reagujući na izjavu lidera Narodne stranke da Srbi treba da budu solidarni i jedinstveni, Petković je rekao da ne zna koliko je taj stav Jeremića iskren.

Jer, kako je rekao Narodna stranka je kriminalizovala Srpsku listu, a svi se još sećaju Jeremićevih pohvala na račun Kurtija. Petković je optužio Jeremića da je napravio najgori mogući potez izmeštajući KiM iz UN u Evropsku uniju, gde je većina članca EU priznala nezavisnost Kosova.

„Žao mi je zbog ovakvog razgovora u trenucima kada su naši sunarodnici ugroženi. Protivnik vam nisam ja, nego Aljbin Kurti, koji je i meni i vama zabranio ulazak na Kosovo“, naveo je Jeremić.

On je negirao i Petkovićeve optužbe, ističući da sve zemlje koje su otpriznale nezavisnst Kosova u svom obrazloženu navele su da je to na osnovu odluke Muđnarodnog suda pravde. On je rekao da je najvažnije da Kosovo ne dobije stlicu u UN i da je zato Narodna stranka zahtevala od predsednika Srbije da traži od Pekinga i Moskve da se obavežu da će u Savetu bezbednosti staviti veto, ukoliko do toga dođe.

https://www.danas.rs/vesti/politika/odbor-za-kosovo-pristina-da-resava-probleme-na-miran-nacin-i-prekine-teror-nad-srpskim-narodom/

 

Petković je odgovorio da je predsednik Srbije pisao mnogima i da svakodnevno radi na rešavanju pitanja Kosova. Zamerio je Jeremiću i njegoim poslanicima koji nisu glasali za izveštaj o Kosovu u Skupštini Srbije, a predsednik Narodne stranke rekao je da je to bio izveštaj o prošlosti, a jedinstvo je potrebno oko budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari