PSG osuđuje deportovanje političkog aktiviste u Bahrein i upozorava na Kršenje konvencije o ljudskim pravima 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Pokret slobodnih građana najoštrije osuđuje deportovanje azilanta Ahmeda Džafara Mohamed Alija u rodni Bahrein, gde postoji velika i realna opasnost da će biti izložen mučenju i torturi samo zbog svog političkog aktivizma, navode iz ovog pokreta.

Oni kažu da je Evropski sud za ljudska prava apelovao je na srpsku vlast da Džafara nikako ne isporčuje pre 25. januara, ali uprkos tome on je bez objašnjenja predat direktno bahreinskim vlastima.

„Ovaj slučaj predstavlja direktno kršenje Konvencije o ljudskim pravima čime se Srbija ponovo svrstava u društvo autokratskih zemalja te samo od istih i dobija pohvale. Još uvek ne znamo koje će pravne posledice po Srbiju biti ali ono što je sigurno je da je ovim naš put ka Evropi dodatno oteža, dok bliski odnosi sa Bahreinom nemaju nikakvu korist za svakodnevni zivot u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

PSG kaže da zaključak ove nelogične odluke može biti samo da je doneta u okviru neke transakcije poput novca, nekretnina ili uticaja od koje će sigurno uživati funkcioneri Srpske napredne stranke.

-Svaka država ima pravo da kontroliše ulazak, boravak i proterivanje sa svoje teritorije. Međutim, to pravo nije apsolutno! Evropski sud za ljudska prava je po ovom pitanju jasan: Niko nikada ne sme biti vraćen u zemlju u kojoj mu preti nečovečno postupanje, uskraćivanje prava na slobodu, mučenje, bezuslovni doživotni zatvor bez prava na pravično suđenj, smrt itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari