PSG Subotica: Tražimo odgovornosta za kupovinu startera u JP “Subotica-trans” 1JP "Subotica-trans", foto: J. Patarčić/Danas

Pokret slobodnih građana (PSG) Subotice pozvao je lokalnu vlast da ispita slučaj o višestruko preplaćenoj kupovini startera u JP “Subotica-trans” i da odgovorni budu smenjeni sa svojih funkcija.

Nedavno je objavljena vest u lokalnim medijima da je JP “Subotica-trans” za kupovinu startera za paljenje motornih vozila platio oko 1,2 miliona dinara, a da je redovna maloprodajna cena ove opreme oko 70.000 dinara, što znači da je za ovaj uređaj plaćeno oko 15 puta više nego što je realna tržišna cena, navode u PSG-u.

“Ovaj slučaj je posebno zanimljiv, jer dolazi nakon nedavnog štrajka vozača i konduktera i jasno pokazuje da postoji plan da se ovo preduzeće uništi. U situaciji kada nema novca za povećanje plata, a ima za preplaćivanje materijala, jasno je da menadžment nema za cilj razvoj preduzeća već njegovo čerupanje i uništenje”, smatraju u PSG-u.

Dodaju da su vozači i kondukteri “Subotica-transa” započeli štrajk zbog niskih plata koji je vrlo brzo obustavljen, pošto su zaposleni dobili neka obećanja od gradonačelnika da će dobiti povećanja, a da je istovremeno reč o preduzeću, “koje već dugi niz godina posluje sa gubicima i preživljava isključivo uz gradske subvencije”.

“Prema poslednjim izveštajima sve postojeće linije donose gubitke, a grad dotira rad ‘Subotica-transa’ sa oko 300 miliona dinara godišnje”, navode u PSG-u.

Ističu i da je direktor JP “Subotica-trans” pismeno zatražio od gradonačelnika “da se što pre počne sa realizacijom javno-privatnog partnerstva ovog preduzeća”.

“Nama to govori da se sprema prodaja ovog javnog preduzeća nekom preduzetniku bliskom vlastima, što dovodi do sumnje da je preduzeće sistematski i planski uništeno da bi novi vlasnik, ili partner mogao dobiti svoj udeo po sniženoj ceni”, smatraju u PSG-u, poručujući da se snažno protive tome.

“Zato pozivamo i Balinta Pastora, kao predsednika gradske skupštine i Stevana Bakića kao gradonačelnika, da bez odlaganja odustanu od ovog posla. U suprotnom oni će biti odgovorni za sve posledice koje će nastati građane Subotice i budućnost ovog preduzeća”, zaključuju u PSG-u.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari