"Putin samo ponavlja: 'Kosovo, Kosovo, Kosovo', Rusija priželjkuje sukob na Balkanu": Edi Rama o govorima ruskog predsednika 1Foto: Shutterstock

„Jeste li čuli koliko puta Putin pominje Kosovo u svojim govorima? Stalno ponavlja: ​​„Kosovo, Kosovo, Kosovo“, rekao je Edi Rama u intervjuu za nemački Špigl, koji Kosovo emituje onlajn.

Šef albanske vlade je naglasio da Rusija raspiruje sukob na Balkanu i ugrožava „krhki mir“ i dodao da su u Srbiji i Republici Srpskoj jake simpatije prema Moskvi.

„Osamdeset odsto pravoslavnih Srba pozitivno misli da Putin samo pokazuje zube Zapadu u Ukrajini, ako se tako može reći.“

Rama smatra da bi „Rusija bila zadovoljna kada bi nešto krenulo u pravcu sukoba na Balkanu”.

On navodi i da se stanovnici regiona dele na one koji se protive Putinu i one koji ga podržavaju.

Premijer Albanije je u intervjuu ponovio ranije reči da je „odluka o nezavisnosti Kosova bila ispravna”.

„Na kraju krajeva, sada postoji proces mira i pomirenja, iako će taj proces dugo trajati“, rekao je Rama a prenosi Jutarnji.hr.

On smatra i da „u Crnoj Gori postoji duboka podela između crnogorskog i srpskog stanovništva“, ali je dodao da je dobro što postoji inicijativa „Otvoreni Balkan“.

„U poslednje vreme na Balkanu se dešavaju ohrabrujući razvoj događaja. Zato želim da Srbija, Albanija i Crna Gora stvore neku vrstu mini šengenskog prostora za bolju razmenu“, rekao je Rama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari