Radić: Vojska Srbije ne može na Kosovo bez odobrenja NATO 1Fonet: FoNet/Zoran Mrđa

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je danas da Vojska Srbije ne bi smela da uđe na Kosovo i Metohiju bez odobrenja NATO.

Radić je agenciji Beta kazao da bi eventualni ulazak Vojske Srbije na teritoriju Kosova izazvao oružani sukob s Kforom i NATO.

„U ovom trenutku ljudi koji vode Srbiju poigravaju se s građanima stvarajući lažnu sliku kako može da se uradi ono što zapravo ne može da se uradi. Eventualni ulazak srpske vojske na Kosovo, prema Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244, zavisi od stava Kfora, a Kfor je suštinski NATO. Dakle, bez saglasnosti NATO, Vojska Srbije ne može da uđe na Kosovo i Metohiju“, objasnio je Radić.

„Ulazak srpske vojske na Kosovo, podrazumevao oružani sukob s Kforom, odnosno s NATO“, naglasio je on.

Komentarišući često izmeštanje jedinica Vojske Srbije u blizini administartivne linije s Kosovom, Radić je rekao da se radi o demonstraciji sile za unutrašnju upotrebu.

„Cilj je da se prosečan građanin ubedi da je ova država spremna da vojno zaštiti Srbe na Kosovu, a na kraju se pokazalo da je na Kosovu intervenisala formacija koja je van sistema i koja se nije pokazala obučenom i profesionalnom“, kazao je analitičar.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da će Vojska Srbije, ukoliko dobije naredbu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju Kosova i Metohije, kao dela Srbije, takav zadatak izvršiti „efikasno, profesinalno i uspešno“.

„A i tada bi to prethodno najavili jedinicama, odnosno komandi Kfora. Ne bismo radili nikome ništa iza leđa. Apsolutno poštujući norme međunarodnog javnog prava, odnosno radnog prava“, kazao je Vučević.

Dodao je da Srbija do sada nije morala da donosi takvu odluku, kao i da će uraditi sve što je u njenoj moći da do takvog scenarija ne dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari