Da li je zaista moguća koalicija radikala i "vulinovaca"? 1Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/DS; Printscreen/YouTube/KTV Zrenjanin

Analitičar Dragomir Anđelković u autorskom tekstu na Danasu najavio je moguću koaliciju Pokreta socijalista Aleksandra Vulina i Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelj, ali sudeći barem po izjavama naših sagovornika iz ove dve opcije ovakva saradnja nije na pomolu.

Potpredsednik vanparlamentarne, režimu bliske, Srpske radikalne stranke, Aleksandar Šešelj kaže da oni jesu izrazili nedvosmislenu podršku Vulinu kada se našao pod sankcijama Sjedinjenih Američkih država, ali da to ne podrazumeva bilo kakve predizborne aranžmane.

„SRS može da sarađuje samo sa političkim partijama koje su čvrsto usmerene na zaštitu srpskih nacionalnih interesa koji podrazumevaju zaštitu teritorijalnog integriteta Srbije uključujući i Kosovo i Metohiju, zaštitu Republike Srpske i  očuvanje čvrstog saveznika Srbije i Rusije. A mislim da bi novinarima Danasa bilo bolje da se bave ozbiljnim novinarstvom nego što šire nebuloze poput ove Dragomira Anđelkovića“, poručuje Šešelj.

Da li je zaista moguća koalicija radikala i "vulinovaca"? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Opširniji je bio poslanik Pokreta socijalista (PS) Bojan Torbica, ne skriva dobre odnose s radikalima, ali poručuje da nemaju potrebu da menjaju koalicionog partnera – Srpsku naprednu stranku.

„Ovo shvatamo kao još jedan neuspešan pokušaj da se oslabi koalicija SNS sa PS, koja bez i jedne primedbe i nezadovoljstva sa bilo koje koalicione strane. Setite se da li je od uvođenja višestranačja u Srbiji i jedna koalicija trajala 13 godina, a da ni jedna ružna reč nije izneta na račun koalicionog partnera. Ni jedna izuzev koalicije SNS i PS. Pa zašto bi smo onda bilo ko mi ili SNS imali razloga da menjamo koalicionog partnera. Ni malo nije slučajno zašto je ovaj očigledno naručeni politički stav došao u danima kada se očekuje da Aleksandar Vučić otpočne sa formiranjem Narodnog pokreta koji može biti jedini politički savez kojim PS može da zameni svoju dosadašnju koaliciju sa SNS. Mi smo 2010. dali reč Aleksandru Vučiću da ćemo se zajednički boriti za pravedniju, pošteniju i čestitiju Srbiju i mi svoju reč nećemo pogaziti“, poručuje Torbica.

Dodaje da ih „obavezuje reč“ koju su jedan drugom pre deset godina dali Vulin i Vučić, a da prijateljske odnose gaje i s drugim opcijama – sa svima koji podržavaju njihovu ideju Srpskog sveta, otprora uvođenju sankcija Rusiji, učlanjenje u Briks, kao i očuvanje Kosova i Metohije, ali i političko i državno ujedinjenje s Republikom Srpskom.

Da li je zaista moguća koalicija radikala i "vulinovaca"? 3
foto: Printscreen/YouTube/KTV Zrenjanin

Osvrnuvši se na Anđelkovićeve navode o podršci Vulinove stranke, odnosno da bi samostalno „uz svu režimsku potporu dobio i jedan posto glasova“, kaže da su na lokalu u prethodnim izbornim ciklusima ostvarili rezultat koji se kreće između šest i 25 procenata, koliko su, kaže, osvojili poslednji put u Bačkoj Palanci.

„Očigledno je da su se mnogi u opoziciji kao i zapadnim ambasadama zabrinuli zbog odziva koji su građani pokazali kada smo ih pre mesec dana pozvali da potpišu peticiju podrške našem osnivaču Aleksandru Vulinu, tokom koje su u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Nišu, Subotici, Kragujevcu građani na 40 stepeni i preko sat vremena strpljivo stajali u redu i čekali da se potpišu. Takvu podršku nemaju partije sa jedan odsto glasova. A i vaš list je tih dana objavio više članaka kojim su opozicione partije osuđivale građane koji su masovno potpisivali peticiju, a pojedini, poput LSV, preklinjali građane da idu na vikend van Novog Sada kako ne bi dali potpis podrške i osudili sramne sankcije SAD“, kaže Torbica.

Anđelković je u tekstu napisao da se neće Vučić odreći Vulina, već da će šef BIA navodno „obaciti SNS“ – i preći „u lažnu opoziciju, rešen da samostalno izađe na izbore“.

„Doduše, ne baš potpuno. Biće mu napravljena koalicija sa onim što je ostalo od radikala“, dodao je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari