Ramino klečanje i Vučićeva (samo)izolacija: Šta se dešavalo iza kulisa samita EU - Zapadni Balkan u Tirani 1foto Aleksandar Roknić Danas

Hoćete da vas zabavim, rekao je kroz široki osmeh Edi Rama, premijer Albanije, obraćajući se novinarima dok je čekao da se pojavi neko od njegovih 30 kolega i koleginica iz EU i sa Zapadnog Balkana na crvenom tepihu ispred kongresnog centra Tower (Kula) gde se u Tirani održavao samit na vrhu.

Ova krajnje neobavezna opaska je izazvala osmehe, opustila atmosferu i bar malo skratila čekanje na sunčanom vremenu. Naravno, priliku je trebalo iskoristiti, pa smo pitali Ramu da li očekuje da će Srbija potpisati zajedničku deklaraciju u kojoj se države obavezuju da će uvesti sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Kaže da nije siguran da li će Srbija danas potpisati punu deklaraciju na samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani, koja podrazumeva, između ostalog i obavezivanje na uvođenje sankcija Rusiji.

– Videćemo tokom dana šta će se dešavati, ali svakako ćemo razgovarati, rekao je Rama za Danas.

U Tirani je 6. decembra bilo 20 stepeni. I to ne hladnih, decembarskih. Rama se kretao na crvenom tepihu po oštroj senci između sunca i hladovine, malo prelazeći na jednu, a malo na drugu stranu iščekujući visoke goste. Kao ni tokom pauze u programu, Rama nije izneverio novinare i brojne fotoreportere i kamermane ni u zvaničnom delu.

Klečao je pred luksemburškim premijerom Ksavijerom Betelom, sklapao ruke u molitvu pred predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, zagrlio se srdačno sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i finskom premijerkom Sanom Marin, ali i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i francuskim Emanuelom Makronom, dok mu je mađarski premijer Viktor Orban vojnički salutirao sa 150 metara udaljenosti, odmah po izlasku iz kola.

Ramino klečanje i Vučićeva (samo)izolacija: Šta se dešavalo iza kulisa samita EU - Zapadni Balkan u Tirani 2
foto Aleksandar Roknić Danas

Dolazak do konferencijske sale u hotelu je bio prilično naporan, jer je policija zbog najavljenih demonstracija pristalica opozicije koju predvodi bivši albanski premijer i predsednik Salji Beriša, zatvorila glavni bulevar, tako da je dolazak do konferencijske zgrade išao obilaznim ulicama. Morali smo da obiđemo nekoliko blokova, pored nezavršene piramide, pa pored nekoliko ambasada do konferencijskog i medijskog centra.

Grad je okićen albanskim zastavama i zastavama EU u obliku velike mašne duž glavnog bulevara. Na banderama pored puta velike fotografije važnih evropskih političara i političarki i velikih ličnosti iz umetnosti Evrope. Tako su se izmešali Helmut Kol, Ana Lind, Gete, Volter i Ismail Kadare i Robert Šuman, ali i Konrad Adenauer i Šarl de Gol… Nisu primećene ličnosti iz Srbije važne za Evropu.

Ispred kongresnog centra postavljeni šatori sa obezbeđenjem. Tu nas, nekoliko novinara i snimatelja, fotoreportera iz FoNeta i Bete, očekuje neprijatno iznenađenje u smislu loše urađenih akreditacija. Naime, organizatori su pogrešno ispisali naša prezimena, pa je tako koleginica Zarić iz Bete prekrštena u Zarifa, snimatelj Pekić u Pekifa, a novinara Danasa u Roknifa. Razlozi su nepoznati, mada pretpostavljamo da je reč samo o konvertovanju naših prezimena prilikom izrade dokumenata.

Nakon prolaska kroz skener, odnosno metal-detektor, stavljamo stvari na gomilu da ih onjuši specijalno obučeni policijski pas, koji otkriva eksploziv. Nije bio mnogo zainteresovan za naše stvari, pa ubrzo ulazimo u kongresni centar. Čitav donji i prvi sprat posebno obezbeđeni za novinare sa više video bimova na kojima može da se prati dolazak EU lidera, ali i konferencije. Ipak izlazimo do druge zgrade u krugu Meriot hotela i kongresnog centra da bismo uživo videli dolazak učesnika konferencije.

Ramino klečanje i Vučićeva (samo)izolacija: Šta se dešavalo iza kulisa samita EU - Zapadni Balkan u Tirani 3
foto Aleksandar Roknić Danas

Na krovu raspoređena specijalna policija sa teškim mitraljezima, helikopter nadleće. U tom momentu iz kola izlazi srpski predsednik Aleksandar Vučić. Gleda u nebo par trenutaka i tek onda zakopčava sako i odlazi da se pozdravi sa albanskim kolegom Ramom. Koliko je susret s premijerom Albanije srdačan, toliko je turobna slika bila po izlasku iz konferencijske sale za zajedničku fotografiju.

Vučić deluje prilično izolovano od ostatka lidera EU i Zapadnog Balkana. Iz konferencijske sale sa 45 minuta kašnjenja u programu izlazi sa Željkom Cvijanović, predsedavajućom Predsedništva BiH. I tako ostaje do kraja programa kada je bio predviđen takozvani family photo, zajednička fotografija učesnika samita. Vučić deluje prilično nezainteresovano dok se ispred učesnika samita izvodi kulturno-umetnički program – splet albanskih narodnih igara. Uglavnom skreće pogled u stranu.

Medije uglavnom zanima završna deklaracija, odnosno da li je Srbija potpisala. Kasnije saznajemo da je deklaracija ublažena i da su zemlje koje nisu uskladile politiku sa EU u pogledu sankcija Rusiji samo pozvane da to i urade. Nema obavezujućih odluka.

Ipak, glavni utisak nije bio sa samita, već iz kombija kojim smo se na povratku vozili na aerodrom. Naš vozač, Albanac Behar, priča kako je više puta bio u Kruševcu, jer se njegov otac kao atletičar družio sa legendarnom jugoslovenskom atletičarkom i svetskom rekorderkom na 800 metara – Verom Nikolić. Odatle i zaključak da je Balkan danas čvršće povezaniji ljudima i njihovim sudbinama daleko više nego političarima koji su glavni kočničari napretka svojih društava na Balkanu.

Lažne vesti iz Beograda

Dan ranije, pre početka samita u utorak, priličnu količinu neverice izazivaju beogradski tabloidi, prevashodno Večernje novosti. Izveštavaju da je navodno albanska opozicija predvođena Saljijem Berišom, bivšim premijerom i predsednikom, organizovala demonstracije protiv Srbije zbog dolaska Aleksandra Vučića na samit u Tirani, kao i protiv projekta „Otvoreni Balkan“. Istina je da su protestovali isključivo protiv Edija Rame, optužujući ga za kriminal, korupciju i veze s mafijom. Novosti su zaboravile „samo“ da kažu da Beriša ni u jednom svom javnom obraćanju Srbiju i Vučića nije pomenuo ni jednom jedinom rečju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari