Rašković Ivić: Da li se proverava koliko dece odlazi u streljane? 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Poslanica Sanda Rašković Ivić upitala je danas gde je bio sistem kada je otac vodio trinaestogodišnjeg sina da trenira kao komandos u streljani i upitala da li se proverava koliko je još dece odlazilo u streljane i šta se s tim u vezi preduzima.

Ona je na sednici Skupštine Srbije o bezbednosnoj situaciji posle masovnih ubistava ocenila da je za ubicu u Mladenovcu postojala „prava hronika najavljenog zločina“ i da je to potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Rašković Ivić je rekla da bi femicid trebalo da postane posebno krivično delo i da bi trebalo formirati telo koje bi analiziralo svaki pojedinačni slučaj ubistava žena, da bi se utvrdilo koja je insitutucija napravila propust.

Istakla je da je Srbiji potrebna korenita promena zaštite mentalnog zdravlja i navela primer Italije, u kojoj svaki kvart ima mali centar za metalno zdravlje gde stručnjacima svako ko ima duševnu patnju može da se obrati.

Rašković Ivić je rekla da o profesorki Pejović, za koju postoje indicije da je kućna prijateljica porodice dečaka koji je počinio masakr u OŠ „Vladislav Ribnikar“, a koja pruža stručnu pomoć deci te škole nakon masakra, može da kaže sve najbolje, ali da bi bilo bolje da se „povuče“ iz te škole ukoliko je zaista prijateljica dečakove porodice.

Rašković Ivić je navela da je „u trenutku njene velike životne tragedije“ premijerka Ana Brnabić pokazala empatiju i istakla da bi predsednica Vlade morala da pokazuje poštovanje i emaptiju prema svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari