"Ratno-huškačka retorika Vučićeve vlasti dovešće do sukoba i mrtvih": Sagovornici Danasa o izjavi ministra Gašića 1foto FoNet Milica Vučković

Postoji opasnost da će ovakva huškačka politika srpskih vlasti dovesti do izbijanja sukoba i gubitka života, kaže za Danas Radomir Lazović, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije.

Komentarišući izjavu ministra policije Bratislava Gašića da „nećemo dozvoliti da Kurtijevi teroristi ugnjetavaju naš narod“, pisac Dejan Atanacković ističe za Danas da je Srpska lista, po nalogu sa Andrićevog venca, planski naterala Srbe da napuste institucije, da ostave sever bez srpskih pripadnika snaga reda, kako bi time bila stvorena kriza, otvoren prostor za organizovani kriminal, prinude i pritiske, kako bi ljude po radnoj obavezi i pod pretnjom da će im zapaliti automobile slali da ne priznaju ono što je režim već priznao, i kako bi razni Gašići, za unutrašnju političku upotrebu, mogli da zveckaju oružjem.

– Aleksandar Vučić još je letos lažno najavljivao ratnu opasnost, dovodeći zemlju u ozbiljnu krizu – smatra sagovornik Danasa.

Naprednjaci su se u potpunosti vratili na radikalska fabrička podešavanja

Prema rečima novinara Nedima Sejdinovića, čini se da su se naprednjaci u potpunosti vratili na radikalska fabrička podešavanja, bar kada je reč o žestokim izjavama.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je u sredu uveče bazu niškog Odreda Žandarmerije u Aleksincu, odakle je poručio da „nećemo dozvoliti da Kurtijevi teroristi ugnjetavaju naš narod“.

– Pripadnici Žandarmerije, i vi i ja zakleli smo se na Ustavu Republike Srbije da ćemo štititi ustavni poredak i teritorijalni integritet Srbije. Nećemo dozvoliti da Kurtijevi teroristi ugnjetavaju naš narod, maltretiraju ga i hapse. Živela Srbija! – poručio je Gašić.

"Ratno-huškačka retorika Vučićeve vlasti dovešće do sukoba i mrtvih": Sagovornici Danasa o izjavi ministra Gašića 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Radomir Lazović ističe za Danas da predsednik Srbije želi da se u stalnom pingpongu sa Prištinom održava stanje stalnog konflikta kako bi mogao da kontroliše pažnju pre svega na sebi i režimu.

– Nema nikakvu zelju da se ovo pitanje reši, a kad ne ide kako je zamislio, otvara nove komflikte u drugim susednim državama. Nema sumnje da i druga strana treba da prestane sa sličnim ponašanjem i da za stolom nađe rešenje za težak položaj Srba – kaže Lazović.

Izjave Bratislava Gašića  namenjene domaćoj javnosti

– Ovo su izjave za domaće medije kako bi se u trenutku podignutih tenzija, vladajući režim predstavio kao spasilac srpstva. Obe strane treba da spuste tenzije i da nam ne predstavljaju svako, često potpuno tehničko pitanje kao da je ključno ili za priznanje ili odpriznanje Kosova. Omogućite ljudima da normalno žive, nemojte da se nadgornjavate nad patnjom običnog naroda koji živi u strahu od izbijanja sukoba – zaključuje naš sagovornik.

Dejan Atanacković ističe da je Aleksandar Vučić još letos lažno najavljivao ratnu opasnost, dovodeći zemlju u ozbiljnu krizu.

"Ratno-huškačka retorika Vučićeve vlasti dovešće do sukoba i mrtvih": Sagovornici Danasa o izjavi ministra Gašića 3
foto Privatna arhiva

– U međuvremenu se potrudio da stvori preduslove da kriza bude realna, uz pomoć naoružanih kriminalnih grupa i dirigovanim povlačenjem ljudi iz institucija čime je ogroman broj Srba ostao bez posla. Javnost u Srbiji se svakodnevno navikava na neminovnost oružanih sukoba i to jako podseća ne devedesete. Srbi na Kosovu su taoci vlasti u Beogradu koja je Kosovo već priznala Briselskim sporazumom, koja je potpisala suverenitet Republike Kosovo na celoj teritoriji KiM, i koja tu svoju odluku skriva iz razloga kontinuiteta kriminalnih poslova i održavanja za režim korisne nestabilnosti u zemlji i regionu – kaže Atanacković.

Kako je Srbija „izgubila“ Kosovo?

Takođe, dodaje, veruje da je jedan od ciljeva ove vlasti i taj da se dugoročno izgubi svaka veza u kolektivnom pamćenju sa realnim uzrocima gubitka Kosova, a to je poraz ratne poltiike devedesetih čiji su akteri danas na vlasti.

– Opozicija u Srbiji morala bi da se jednom za svagda decidirano odredi prema ovom problemu, koji je i politički i kulturni i moralni, ako neće da bude saučesnik takve politike, da se zauzme za stvarne interese Srba sa Kosova, koji su u ovom trenutku potpuno i planski lišeni institucija, učešća u institucijama, i prepušteni volji “biznismena” sa međunarodnih poternica koji “pobeđuju” na izborima sa 98 posto tako što prete svedocima ubistava i drugih kriminalnih radnji – zaključuje Atanacković.

Prema rečima Nedima Sejdinovića, neotesana, sirova patriotska retorika odgovara njihovom kulturnom i obrazovnom kodu.

"Ratno-huškačka retorika Vučićeve vlasti dovešće do sukoba i mrtvih": Sagovornici Danasa o izjavi ministra Gašića 4

– Koliko su samo poteškoća imali kada su s vremena na vreme morali da koriste nekakav ozbiljniji, da ne kažemo proevropski politički narativ. Jednostavno im nije išlo – kaže Sejdinović.

E, sada, napominje sagovornik Danasa, nadamo se da je cilj ovakvih izjava samo pridobijanja jeftinih unutrašnjih političkih poena sada kada su užarili Srbiju nacionalizmom, te da se nekadašnja tragedija iskazuje samo kao farsa.

– Ali, ne bih se kladio u to da Srbija ne ulazi u veoma turbulentan period u kojem se može sve očekivati. Znamo valjda da imamo posla sa ljudima koji su spremni na sve – zaključuje Nedim Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari