RIK proglasio 16 izbornih lista od predatih 22 1Foto: Beta/Narodna skupština Republike Srbije (arhiva)

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je 16 izbornih lista od ukupno 22 koje su predale potpise podrške građana.

RIK je proglasio liste Aleksandar Vučić – Za našu decu, Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma, Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju, Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković, Ujedinjena demokratska Srbija, Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca, Metla 2020, Milan Stamatović – Zdravo do pobede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija, SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin, Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici, Narodni blok – Velimir Ilić general Momir Stojanović.

Poslednje tri liste koje je RIK proglasio u petak uveče su Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana, Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina i Suverenisti.

U petak su predati potpisi podrške građana listama Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka, Socijalizam jedini izlaz, zatim lista Ruske stranke i Koalicije za mir – Čedomir Jovanović i Levijatan – Živim za Srbiju.

Nakon što je RIK u sredu uveče odbio 732 potpisa podrške listi Jedan od pet miliona, predstavnici te liste su predali u petak uveče potrebne potpise.

Rok za podnošenje izbornih lista RIK-u za učešće na izborima koji se održavaju 21. juna, istekao je u petak u ponoć, jer je zakonom propisano da je krajnji rok za to 15 dana pre dana predviđenog za glasanje.

Prvobitno su izbori zakazani za 26. april, ali je zbog epidemije korona virusa datum pomeren, tako da su izborne radnje prekinute da bi se nastavile posle ukidanja vanrednog stanja.

Bojkot na sva tri nivoa najavile su stranke okupljene u opozicinom bloku u kojem su, između ostalih, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka.

Neke od stranaka koje su najavile bojkot izbora na republičkom nivou učestvovaće na lokalnim izborima, na nekim mestima, kao što je Šabac i Vračar.

Uoči izbora, cenzus za ulazak u Skupštinu spušten je sa pet na tri odsto.

Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7.00, a zatvaraju u 20.00.

Rezultate izbora objavljuje RIK u Službenom glasniku, najkasnije 96 sati od završetka glasanja.

RIK je saopštio da će se u nedelju, 21. juna otvoriti 8.386 biračkih mesta, oko 130 više nego na predsedničkim izborima 2017. godine. Na Kosovu je predviđeno 90 biračkih mesta, a 43 u inostranstvu.

Izbori se sprovode u specifičnim okolnostima zbog korona virusa tako da je neizvesno održavanje masovnijih predizbornih mitinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari