Rio Tinto važan ali ne i presudan za obaranje Vučićevog režima 1foto FoNet Zoran Mrđa

Rio Tinto će svakako biti tema na kojoj će opozicija čitavog spektra – od levog do desnog – insistirati tokom predizborne kampanje ali neće biti presudna za pobedu, saglasni su sagovornici Danasa u odgovoru na pitanje da li će ovaj ekološki problem koji je izazvao veliku pobunu građana na ulicama prošlog meseca biti ključan za eventualno dobijanje ili pobedu opozicije na predstojećim izborima.

Sociolog Jovo Bakić kaže za Danas da Rio Tinto jeste važan za izbornu trku, ali i da ne misli da je to pitanje presudno.

– Bilo bi tužno da jeste, jer verujem da će režim objaviti predizborni „odlazak“te kompanije iz zemlje – kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, „valjda bi normalan čovek svakako odlučio, posle deset godina autoritarnog i mafijaškog režima, potpunog bezakonja, odgovornosti za velike tragedije, nestručnosti čitavih vlada, često javno ispoljene psihopatologije moćnika, da uništi takav režim?“.

Rio Tinto važan ali ne i presudan za obaranje Vučićevog režima 2
Foto: Medija centar

– Naravno, ostaje pitanje da li je čovek normalan, ako je deceniju života izgubio pod takvim režimom, jer šta je dosad čekao? – mišljenja je Jovo Bakić.

Prema rečima Biljane Stojković, profesorke Univerziteta u Beogradu i članice Skupštine slobodne Srbije, Rio Tinto će svakako biti tema na kojoj će i levo i desno orijentisana opozicija insistirati tokom predizborne kampanje.

– Naprednjački režim i njihov predsednik pokušavaju da ovo pitanje sklone iz žiže javnosti, svesni da je to za njih veoma klizav teren i to na dva načina. Prvi je, naravno, nepopularnost rudarenja u Srbiji koja se podigla uporedo sa svešću o činjenici da živimo u zemlji koja se nalazi na svetskom vrhu zagađenja svih vrsta i ima rekordan broj smrti direktno povezanih sa zagađenjem vazduha. Dakle, Rio Tinto je postao paradigma nebrige države za zdravlje građana. Dodatno, tajni ugovori i otvoreno lobiranje vlasti za rudarske multikompanije i svakakav krupni strani kapital, jeste zvono za uzbunu za svakog svesnog stanovnika ove zemlje. Da li smo svi kolektivno na rasprodaji? I zemlja i vazduh i reke i podzemne vode i, konačno, ljudi kao vrlo jeftina radna snaga – kaže Biljana Stojković.

Rio Tinto važan ali ne i presudan za obaranje Vučićevog režima 3
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

S druge strane, dodaje ona, naprednjački režim ima, ili će imati, veliki problem sa kompanijama kojima je obećao nesmetano poslovanje pod lagodnim uslovima, uz ubrzano dobijanje svih potrebnih dozvola, uprkos sopstvenim zakonima, i uz malene cene rada domaćih radnika.

– Vrlo je verovatno da su i pojedinci iz vlasti dobili direktne uplate za servisiranje kompanija koje dolaze, čime će i lično imati problem. Rio Tinto je kompanija poznata po tome što ulazi na prostore država koje imaju slabu vladavinu prava i korumpiranu političku elitu – napominje naša sagovornica.

U svakom slučaju, smatra ona, Rio Tinto jeste vruća predizborna tema koju će jedna strana forsirati, a druga učiniti sve da je izbegne. Kako će se naprednjaci izboriti sa ovim problemom nakon izbora, kaže ona – biće zanimljivo videti.

Rio Tinto važan ali ne i presudan za obaranje Vučićevog režima 4
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

Međutim, dodaje Stojković, opozicija na tom pitanju ne može dobiti izbore.

– Zatvorenost medija puferisala je širenje vesti o opasnostima i naraslom buntu građana, a režim če se potruditi da tako i ostane. Za veliki deo Srbije, ekološke teme nisu dovoljno važne, posebno ukoliko rudarenje nije došlo do njihovog dvorišta. Opozicija mora pokriti mnogo drugih bolnih pitanja koja jesu univerzalna za našu zemlju. Partijsko zapošljavanje, smanjenje standarda, krah zdravstvenog sistema, porast strepnje od budućnosti, odsustvo mogućnosti da pravni sistem uradi bilo šta za malog čoveka, porast agresije i kriminala na ulicama, itd. Tek će kombinacija svih ovih tema, uz terenski rad, jer medijskih mogućnosti ima vrlo malo, doneti uspeh opoziciji u svrgavanju mafijaškog režima – zaključuje Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari