SAD su zabrinute zbog protivljenja DPK i DSK evropskom predlogu 1EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Izjave lidera i zvaničnika opozicionih Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova o predlogu EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije „ne odgovaraju podršci SAD tom predlogu“, izjavila je danas neimenovana portparolka američke ambasade u Prištini, piše gazeta10.com.

Ona je izrazila zabrinutost zbog tih stavova i dodala da su SAD jasno iznele stav o predlogu EU na najvišim nivoima vlasti u poslednja dva saopštenja predsednika Džoa Bajdena i sekretara Entonija Blinkena na „Dan nezavisnosti Kosova“.

„Predsednik Bajden i državni sekretar Blinken, u svojim nedavnim komunikacijama za Dan nezavisnosti Kosova, podvukli su da predlog ima našu snažnu podršku i da će dovesti Kosovo do veće regionalne stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i evropskih i evroatlantskih integracija“, rekla je ona.

SAD su podsetile da su njihovi zajednički napori da unaprede taj predlog uključivali konsultacije sa opozicionim strankama Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema rečima šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, saglasili su se 27. februara u Briselu sa tekstom evropskog predloga, koji je Evropska unija nazvala osnovnim sporazumom.

Posle sastanka u Briselu su najavljeni sastanci za prihvatanje mape puta za ostvarivanje sporazuma, a prvi bi trebalo da bude održan u Ohridu 18. marta.

Prema mišljenju DPK i DSK tim predlogom za normalizaciju odnosa sa Srbijom, Kosovo je odustalo od međusobnog priznanja i pristalo je na osnivanje Zajednice srpskih opština.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) jedina je opoziciona parlamentarna stranka koja je podržala odluku Vlade da prihvati predlog EU i ocenila da se radi o „velikom dostignuću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari