Sagovornici Danasa: Nema sličnosti između Marka Miloševića i Danila Vučića 1Foto: EPA-EFE/ SAŠA STANKOVIĆ

Sin Aleksandra Vučića je imao jake uzore u navijačkoj „kulturi“, kojoj je otac pripadao. A ona je bila i ostala duboko uvezana s kriminalom.

Sin Slobodana Miloševića je bio klasičan produkt svoga vremena, devedesetih godina, „dizelaš“ koga je porodica nespremnog ubacila u švercerski biznis, ocenjuje za Danas reditelj Janko Baljak, između ostalog, autor filma „Vidimo se u čitulji“ koji se bavi podzemljem i kriminalcima iz vremena kada je diktator Slobodan Milošević vladao Srbijom.

Odgovarajući na pitanje o sličnostima i razlikama između pojvaljivanja u javnosti porodica Milošević i Vučić, sociološkinja Vesna Pešić, aktivna političarka i opozicionarka tokom devedesetih, ali i učesnica u političkom životu nakon dvehiljaditih, kaže za Danas da nema uočljivih sličnosti između sinova dvojice vladara.

Ona ističe da dok se Marko Milošević više bavio takozvanim biznisom, sin Aleksandra Vučić je više političniji, aludirajući pritom na slučaj dostavljanja džaka novca Kapetanu Draganu, nakon odsluženja kazne za teške ratne zločine. Marko Milošević se, prema njenim rečima, nije mešao u politiku, više se, kako kaže, bavio biznisom – švercom.

Psiholog Žarko Korać, aktivan kao političar tokom obe epohe, i one za vreme Miloševića, kao i aktuelne, u kojoj kao autokratski vladar figurira Aleksandar Vučić, kaže za Danas da ima više razlika nego sličnosti između dve vladarske porodice, porodice Slobodana Miloševića i porodice Aleksandra Vučića.

Podsetimo, sin Aleksandra Vučića je već u nekoliko navrata javno ispostavljen kao problematična ličnost, jer je fotografisan u društvu osoba povezanih sa licima koje se terete za neka od najtežih krivičnih dela.

Sagovornici Danasa: Nema sličnosti između Marka Miloševića i Danila Vučića 2
Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Naime, Danilo Vučić je više puta fotografisan u društvu sa Aleksandrom Vidojevićem, jednim od vođa navijačke grupe „Janjičari“ kojem se sudi zbog demoliranja kluba „Komitet“. Vođa ove grupe – Veljko Belivuk, trenutno se zajedno sa najbližim saradnicima nalazi u pritvoru jer se sumnjiči za više ubistava i trgovinu narkoticima.

Braneći Danila Vučića predsednik Srbije je naveo da je upravo njegov sin bio na meti kriminalaca.

Ne precizirajući o kome se radi, istakao je pre par meseci da su navodno terali dvojicu kriminalaca, narkodilera iz Valjeva, da se približe njegovom sinu kako bi mogli da ga ucenjuju.

S druge strane, sin Slobodana Miloševića, Marko, dovođen je u vezu sa švercom cigareta ali i posedovanjem objekata, poput diskoteke Madona u Požarevcu i zabavnog parka, za koje nije bilo jasno odakle mu novac, s obzirom na to da je njegov otac govorio da on „nosi gajbice“ i tako zarađuje za život.

Sagovornici Danasa: Nema sličnosti između Marka Miloševića i Danila Vučića 3

On je godinama unazad u izbeglištvu u Rusiji.

Sagovornici Danasa su saglasni da Slobodan Milošević nikada nije branio svog sina javno od kompromitujućih očiglednosti za razliku od Aleksandra Vučića koji je u tome izrazit i glasan.

– Tako da kada otac Vučić preglasno brani svoga uveliko punoletnog sina, on brani svoj svet iz mladosti navijača i sopstvene manire koje nažalost nije uspeo da prevaziđe i danas – mišljenja je Janko Baljak.

Sagovornici Danasa: Nema sličnosti između Marka Miloševića i Danila Vučića 4
Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Kako kaže, Marko Milošević nije imao imao mnogo talenta za šverc u koji ga je porodica ubacila, ali je to, ističe Baljak, nadomestio bahatošću, strašću za trkačkim kolima i diskotekama.

„Madona“ u Požarevcu je bila njegova prinčevska tvrđava. Imam utisak da je Miloševića malo bilo sramota njegovih javnih nastupa. Mirjana Marković ga je nekritički branila u svojim kič dnevnicima. Ipak to se ne može porediti sa današnjom situacijom kada čitav stranački i državni vrh svakodnevno histerično brani punoletnog građanina Danila Vučića – zaključuje na sagovornik.

Vesna Pešić, takođe, ističe da je unutar porodice Milošević za odbranu sina bila nadležna njegova majka Mirjana, a ne otac – Slobodan.

– Za te neke mračne događaje, poput ubistava, ja sam čula da je Mirjana Marković bila glavna. Milošević niti se nama mnogo bavio, opozicionarima, niti je istupao često u javnosti, za razliku od Vučića. Ne znam da je on ne znam nešto tako intrigantski pričao o sinu. Mislim da su sličnosti između Marka i Danila slučajnosti. Možda se neko zadesi u njegovoj blizini koji i jeste kriminalac. Nisam sigurna da su sinovi ta neka veza. Ne verujem… Možda unutar toga kako te porodice koje su na vlasti podižu svoju decu, možda bi se tu našlo nešto. Moguće je da je Vučić svog sina naučio tim navijačkim običajima, huliganstvu i fudbalu. Marko je bio drugi slučaj… – ističe Vesna Pešić.

Sagovornici Danasa: Nema sličnosti između Marka Miloševića i Danila Vučića 5
Vesna Pesic

Karijera Marka Milošević uopšte nije bila vezana za fudbal, napominje ona, već za biznis, za razliku od Danilu Vučića.

Prva razlika između porodica Milošević i Vučić, kaže Žarko Korac, sastoji se u tome što je supruga Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, bila aktivna u politici.

– Kad nije pisala o cveću i i proleću, ona je pisala izrazito političke tekstove u Dugi. Onda je osnovala izrazito parazitsku stranku, na leđima stranke svog supruga – JUL, sa ciljem pomoći ostanka na vlasti Slobodana Miloševića. Ona je imala svoje ministre u vladi, poslanike, vrlo aktivno je bila u politici, a toga nema u slučaju Vučića.  Drugo, za razliku od Vučića, Milošević nije reagovao na napade na njegovu porodicu. Pominjali su se u vrlo negativnom kontekstu i njegova supruga, ali, pre svega, njegov sin – Marko Milošević. Vučić, s druge strane, jako burno reaguje na pominjanje njegovog brata i sina. Reaguje i cela stranka jer oni nemaju nikakav identitet, oni samo posle razrade njegove reakcije, pojačaju… Mogu da ga razumem kao čovek da reaguje, ali onog trenutka kada neko postane javna ličnost, onda i cela porodica njegova postaje javna – smatra Korać.

Sagovornici Danasa: Nema sličnosti između Marka Miloševića i Danila Vučića 6
Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Prema njegovim rečima, u slučaju sina Vučića, predsednik Srbije mora da bude svestan da javnost posmatra javno ponašanje članova njegove porodice.

– Sin predsednika je štićena ličnost, možda ima i razloga za to, ja to ne znam, ali odluku o zaštiti donosi Ministar unutrašnjih poslova lično. Kada je reč o pojavljivanju sa ljudima iz kriminalnog miljea, to je dodatno pitanje za oca, kad on reaguje burno na to, da li on očekuje da javnost to ne konstatuje? – kaže Korać.

Potom dodaje da se Marko Milošević prvo pojavljivao kao trkač brzim kolima, a posle se pojavljivao kao švercer cigareta, ali, napominje naš sagovornik, mislim da nije baš uporedivo sa sinom Vučića.

– Ja sam hteo da istaknem reakcije dva lidera, ali mislim da nema nikakvih sličnosti između dva sina – zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, Danilo Vučić, sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, doputovao je u Požegu, u sredu, pre dva dana, u automobilu „leksus“ pod rotacijom, u pratnji „Kobri“ i drugog obezbeđenja, gde je prisustvovao fudbalskoj utakmici između domaće Sloge i beogradskog Rada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je njegov sin Danilo na fudbalsku utakmicu Rada u Požegu išao službenom „škodom“, kao štićeno lice, a ne „leksusom“, kako su neki mediji javili.

Sagovornici Danasa: Nema sličnosti između Marka Miloševića i Danila Vučića 7
Fotoreporter: Zoran Mrda, FoNet
On nema nikakav „leksus“, nije čak ni stigao u Požegu „leksusom“, rekao je Vučić novinarima posle promocije garniture voza kompanije „Štadler“, i dodao da tu marku vozila ima služba koja obezbeđuje štićena lica.

Vučić je dodao i da njegov sin nema apartmane u Londonu od tri miliona evra, niti 20 kafića u Beogradu, „već radi u jednoj vinoteci kao radnik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari