Sanda Rašković Ivić: Vučić je Vašingtonskim sporazumom ovenčao status „potrčka“ 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Pre godinu dana Vučić je potpisao Vašingtonski sporazum kojim je ovenčao svoj status potrčka, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke.

Ona tako komentariše tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izrečene sinoć u emisiji „Ćirilica“. Vučić je povodom pisanja našeg lista o tome zašto se Srbiji nije žurilo da potpiše zajedničku izjavu o mirnom napuštanju Avganistana, koju je inicirao Stejt department, rekao da „nismo ničiji potrčko, pa ni američke ambasade“.

-Mi nismo potrčko bilo čiji, pa odmah da podržimo nešto. Mi sve pročitamo, pa kada samostalno donesemo odluku, onda delamo. Ne kada to traže tajkunski mediji i Šolak i Đilas. Postoje ljudi koji imaju podanički mentalitet, izjavio je on.

Vučić je takođe rekao da “talibani imaju mnogo pristojniji rečnik od mnogih političara u Srbiji, talibani ne govore o revanšizmu”.

– Dolazili su njih petorica ili šestorica u Predsedništvo, i nisu me pomerili ni za milimetar. Kada govorite o revanšizmu, je l’ to znači da možete da letujete na najskupljim letovalištima u Crnoj Gori, i da upadate u Predsedništvo, kazao je predsednik Srbije, što je predstavljalo aluziju na nedavni dolazak funkcionera Narodne stranke u Predsedništvo, kada zamalo nije došlo do incidenta.

Rašković Ivić pak tvrdi: ”Upoređivanje bilo koga s talibanima govori isključivo o Vučiću”.

S druge strane, komentarišući navedene Vučićeve tvrdnje, Čedomir Antić, istoričar i predsednik Naprednog kluba, kaže:”Mislim da sve te izjave stoje. Nedavno ste me uprljali sastavljajući me u jednom tekstu sa Milivojem Bešlinom”.“

– Bešlin je tada likovao zato što se “Amerika vratila” i sada  će “dovršiti posao”, – tačnije, daće prava Albancima u Severnoj Makedoniji a uzeće ih Srbima u BiH. Dobro je kad takvi dobiju odgovor, od javnosti, zvaničnika… bilo koga. Slično je i sa odnosom prema trećim zemljama. SAD nisu nikoga pitale kada su napadale suverene države. Sada smo im potrebni, da podelimo krivicu. Mislim, međutim, da Aleksandar Vučić obavlja dužnost predsednika države. On naprotiv uvek nastupa kao predsednik SNS. Šefu države ovakav nastup ne pristoji. Postavlja se i pitanje zašto se jedan Vuk Jeremić radikalizovao pa traži revanšizam? Takođe, pitam se, i zašto Vučić, autokratskim delovanjem i svim silama kojima raspolaže, gura svaku razumnu opoziciju ka političkim karikaturama kakve su Dragan Đilas i Miša Vacić, smatra Antić.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari