Sandžak kao Južni Tirol 1Foto: SDA Sandžaka

Autonomija Sandžaka najbolji je mehanizam za ekonomski, politički i biološki opstanak Bošnjaka. To je poruka sa tribine „Autonomija – formula opstanka“, koju je SDA Sandžaka održala u Novom Pazaru.

Na ovu temu govorili su narodni poslanik te partije Enis Imamović, politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi i predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Imamović je rekao da su „Bošnjaci evropski autohtoni narod koji neguje suživot i toleranciju“. „Sandžak je klasični primer prekogranične regije. Smatramo da je model Južnog Tirola najprihvatljiviji za nas, jer smo slični po broju i strukturi stanovnika. To isto imamo pravo da tražimo i mi ovde, a to je od koristi kako za Bošnjake, tako i za države u kojima živimo. To predlažemo u dobroj nameri, da tako pomognemo i Srbiji i Crnoj Gori“, naglasio je Imamović i ponovio stav svoje stranke da će prilikom promene Ustave Srbije tražiti „da se definiše status autonomne pokrajine Sandžak i da se Bošnjacima vrati status naroda“.

Bivši jugoslovenski političar i aktuelni politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi poručio je da „Srbija treba da izvuče pouku, da se nikome ne isplati da gazi prava“, jer „se to vraća kao bumerang“.

– Danas živimo u svetu u kome koncept klasičnih država postaje prevaziđen. Regionalizam i politika uvažavanja specifičnosti određenih sredina, naroda, kultura, mora da se uvažava ako država želi da bude stabilna. Treba imati poverenja da će progresivne političke snage u Srbiji shvatiti da se stabilnost države ne gradi ignorisanjem zahteva za autonomijom – istakao je Vlasi i svojim domaćinima preporučio da iskoriste dobre odnose između predsednika Srbije i Turske, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, jer turski predsednik bi mogao da im pomogne u dobijanju autonomije.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić ocenila je „da građani Sandžaka imaju legalno i legitimno pravo da se bore za nivo autonomije za koju smatraju da im odgovara“. Ona je rekla da „autonomija koja nije zacrtana u Ustavu je problematična, jer se promenom vlasti u zemlji menjaju osnovni elementi autonomije“.

– Autonomija Vojvodine danas ima kozmetički oblik, zato se mi zalažemo za federalizaciju Srbije, koja će biti Ustavom definisana, sa jasnim statusom, nadležnostima, zakonodavnom, sudskom i izvršnom vlašću – pojasnila je svoj stav Branislava Kosti Ova tribina je, kako su saopštili organizatori, „jedna od aktivnosti u cilju implementacije zaključaka usvojenih na protestnom skupu 2. marta ove godine u Novom Pazaru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari