Sastanak Glavnog odbora Demokratskog saveza Kosova 2. februara 1DSK Foto: RTK2

Članovi Glavnog odbora Demokratskog saveza Kosova pozvani su na sastanak koji će biti održan sutra u 13 sati, navodi RTK 2.

Prema izvorima KosovaPress-a u DSK, ovaj poziv je upućen članovima Glavnog odbora ove stranke, gde će im biti predstavljen sporazum postignut sa Samoopredeljenjem.

Prema najavama medija SP i DSK su postigli danas dogovor koji će, kako se očekuje, biti potpisan sutra.

Pokret Samoopredeljenje (PS) i Demokratski savez Kosova (DSK) postigli su danas dogovor o formiranju Vlade sa 15 ministarstava, od kojih će dva dati Srpska lista, saznaje Kosovo onlajn.

Premijer će biti predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti, a mesto predsednika parlamenta ta stranka prepustiće Demokratskom savezu Kosova.

Samoopredeljenje dalo garancije DSK, pisano obećanje da će podržati njihovog kandidata za predsednika Kosova kada Hašimu Tačiju istekne mandat sledeće godine, prenosi Kosovo onlajn.

Vlada će imati 15 ministarstava od kojih će šest pripasti Samooopredeljenju, šest DSK, dva će dati Srpska lista, što proizilazi iz ustavne obaveze ukoliko vlada ima više od 12 ministastava, dok će jedno ministarsko mesto biti iz stranaka manjina.

Na ovaj način, na samo dan pred istek zakonskog roka za mandatara Aljbina Kurtija, okončana je neizvesnost i Kosovo će u ponedeljak na sednici Skupštine ipak dobiti novu vladu. Pregovori dve stranke trajali su skoro četiri meseca, koliko je prošlo od vanrednih izbora 6. oktobra prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari